U zagrebačkom hotelu Westin 25. i 26. studenog održat će se 23. hrvatsko Prvenstvo sommeliera.
Na ovogodišnjem prvenstvu sudjeluje 37 natjecatelja. Prvenstvo se sastoji od tri kruga: četvrtfinala, polufinala i finala. U prvom krugu sudionici moraju riješiti relativno jednostavan ispit s pitanjima o vinima, vinskim zakonima, vinu i gastronomiji, te na blind tastingu trebaju opisati i prepoznati po jedno bijelo i crno vino.
U polufinale, koje se prvi put održava pred publikom, kvalificirat će se osam najboljih sommeliera iz prvog kruga. Polufinalisti će morati pokazati puno više vještina i znanja, a posebno je zanimljivo da će se natjecati i u prepoznavanju četiri stila piva. U finale ulaze tri najuspješnija polufinalista, koji će, među ostalim, morati identificirati šest vrsta destilata, ispravljati pogrešno napisane vinske karte, usklađivati vina i hranu te rastakati vino iz magnuma.
Važno je i dobro što su se na ovogodišnje prvenstvo prijavila sva tri lanjska finalista: pobjednik Ivan Jug iz Noela, drugoplasirani Siniša Lasan iz Prota, i trećeplasirani Goran Petrić iz Noela.
Sudjelovanjem prijašnjih šampiona održava se kontinuitet visoke kvalitete Sommelierskog prvenstva, jedne od najvažnijih stručnih manifestacija u domaćoj ugostiteljskoj industriji.