Američka firma Zero Functional Foods, proizvela je novu vrstu proteinskih pločica, za koje tvrde da smanjuju apsorpciju alkohola za 50 posto. Ovaj podatak proizišao je iz njihovih kliničkih testiranja, a pločice su počeli prodavati pod brendom SOBAR, kao “prvu hranu na svijetu posebno osmišljenu i testiranu na ublažavanje djelovanja alkohola.”
Ukratko, SOBAR pločice namijenjene su ljudima koji se žele manje napiti dok konzumiraju alkohol. Rezultate istraživanja Zero Functional Foods je objavio u Journal of Medicinal Food. U testiranju je sudjelovala 21 osoba, deset muškaraca i jedanaest žena. Svatko od njih testiran je četiri puta, na tašte, nakon što je pojeo 210 kalorija SOBAR-a, nakon 210 kalorija neke druge popularne proteinske pločice i nakon 635 kalorija iz cjelovitog obroka.
Tijekom svakog testa ispitanici su pili po dva alkoholna pića. Količina alkohola u krvi mjerila se 90 minuta i u tvrđeno je da je u grupi koja je uz piće jela SOBAR razina alkoholiziranosti 50 posto manja nego kod ljudi koji su pili na tašte, i 25 posto manja nego kod ljudi koji su jeli druge proteinske pločice. Najveća razlika, 68 posto bila je u odnosu na ljude koji su pili alkohol nakon cjelovitog obroka
“Ovo istraživanje započeo sam nakon što sam se na jednom vjenčanju napio na prazan želudac,” rekao je izumitelj SOBAR-a Joseph Fisher, “Nakon tog iskustva shvatio sam da postoji velika potreba za specijaliziranim, niskokaloričnim snackom koji bi brzo i efikasno smanjio apsorpciju alkohola.” SOBAR planiraju prvo prodavati samo u Americi, a zatim se širiti na Aziju, Australiju i Europu.