Zelendvor je jedan od najvećih fenomena zagrebačke restoranske industrije. Zelendvor je jednako pun kao Vinodol, s kojim se može mjeriti u veličini. U Zelengaju je jednako teško dobiti stol kao i u Carpacciu.
No, Zelendvor nije smješten ni blizu centra Zagreba, nego na zapadnom izlazu iz grada, u Samoborskoj ulici između hangara, tvornica i poslovnih zgrada.
Zelendvor je neobična kombinacija gostione višeg stila, marendarnice i ozbiljnog ribljeg restorana. Njegov nepregledni meni obuhvaća četiri ili pet dnevnih jela po Budweiserovim cijenama (dakle, oko šezdesetak kuna), pa sva moguća hladna predjela (carpaccio, kulen s imenom i prezimenom i tome slično), pa niz konvencionalnij mesnih jela, nešto roštilja, ražnja i velikih pečenja, te još solidnu i jeftinu riblju kartu.
Value for money, udružen s bontonom klasičnih starinskih restorana, poput obavezne leptir mašne za konobare, ključ je Zelendvorova uspjeha: ljudi ondje zaista dobiju više nego što plate, ili barem imaju takav osjećaj. Primjerice, kilogram šanpjera košta 390 kuna, dok se skoro svugdje drugdje u Hrvatskoj ta riba pridaje za pet stotina kuna ili više.
Danas oko podneva na ulazu u restoran uletjeli smo u neobično veliku gužvu za tako rani termin. Barem desetak ljudi bez rezervacija pokušavalo je doći do stola, što su ljubazno konobari s puno utakmica u nogama strpljivo i vješto rješavali. Par minuta pošto su nas odveli do stola, pokazali su nam pretežak oval sa svim mogućim jadranskim ribama, od kovača, škrpine, lista i zubaca, do većih trilja i ovčica.
Naručilo smo veliku trilju i na baš malu ovčicu, obje na žaru, koje je Zelendvorova kuhinja gotovo precizno ispekla. Gotovo precizno znači da je trilja, prekrasnog jodiranog okusa, ostala optimalno sočnom i čvrstom, dok je ovčica bila lagano prepečena, pa se njeno meso počelo listati.
Prije ribe pojeli smo nešto debelih kamenica, u kojima je, nažalost, ostalo dosta pijeska: hrvatske bi kuhinje trebale proći tečaj o ispravnom čišćenju kamenica, jer se greška s pijeskom u školjkama prečesto ponavlja. Rovanice su bile izvrsne .
Kruh i maslinovo ulje prilično su bezlični, ali u restoranu s tako povoljnim cijenama ionako ne očekujete Koricu, Belića ili Chiavalone. Vinska karta vrlo je široka s nizom dobrih hrvatskih vina, od Matoševića i Coronice do Mihalja,Iločkih podruma i Stine. Cijene vina također su vrlo povoljne, s prosjekom od dvadesetak eura. Zelendvor je pošten i zapravo jeftin restoran s vrlo, vrlo dobrom robom, koji zasluženo spada među najuspješnije u Zagrebu.
ZELENDVOR
Samoborska 170, Zagreb
HRANA +3/5 POSLUGA 4/5 VINA + 3/5 AMBIJENT 3/5
sve kreditne kartice