Početkom 2020. godine Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom Unijom. Predsjedanje traje šest mjeseci. Prema Hininom izvještaju objavljenom jučer, u nedjelju 8. prosinca, u prvih šest mjeseci naredne godine kroz Hrvatsku će proći oko 25 tisuća predstavnika i službenika Europske Unije.
U sklopu našeg predsjedanja održat će se dva velika summita EU, te još 161 događaj. Dvije trećine svih događa vezanih uz EU bit će organizirano u Zagrebu. Predsjedanje službeno počinje 9. siječnja, a zagrebačko središte Europske Unije bit će smješteno u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice.
Šestomjesečna selidba europske birokracije u Zagreb golema je prilika za zagrebačke ugostitelje.
Naime, službenici i političari Europske Unije imaju pravo na sasvim solidne dnevnice, koje počinju sa 75 eura. Uz dnevnice, posebno im se priznaju troškovi u restoranima. Svi ti ljudi moraju negdje jesti, i imaju čime platiti restoransku hranu. Valja pretpostaviti da će velik dio zaposlenih u EU tražiti nacionalne restorane, jer se tako ponaša i većina gostiju zagrebačkih hotela, koji prvi put posjećuju Hrvatsku.
Problem je, međutim, u tome što u Zagrebu ima vrlo malo gastronomski barem donekle korektnih nacionalnih restorana. Nadalje, strani gosti navikli su koristiti restoranske vodiče, što znači da restorani s Michelinovim zvjezdicama i preporukama, pa i Gault Milleauovi restorani, mogu mati startnu prednost .
Poseban je problem smještaj središnjice EU u Zagrebu. Zgrada Nacionalne knjižnice nalazi se u restoranskoj pustinji: u krugu od barem 500 metara oko NSK nema ni jednog dobrog restorana, što znači da bi se Woltu i Glovu posao mogao dramatično povećati. Kad je pak riječ o događajima prvorazrednog političkog ranga koji okupljaju visokopozicionirane diplomate i državnike, na njima bi trebali profitirati restorani five star hoteli kao i fine dining restorani.
Zagrebački se ugostitelji početkom 2020. godine suočavaju s dvije poticajne vijesti: uz dolazak tisuća eurobirokrata, tu je i smanjenje PDV-a na restorane. Te dvije dobre vijesti vjerojatno su i glavni razlozi iznimne živosti na zagrebačkoj restoranskoj sceni posljednjih mjeseci.