“Zaljubila sam se u Anitu i njenu strast prema izradi sourdougha, zaljubila sam se u njenu predanost, iskrenost i čistu, toplu, emociju. Kada me zamolila da napišem par redaka za hrvatsko izdanje Drožomanije skoro mi je srce stalo, neizmjerna mi je to čast- biti dio te predivne knjige…i na taj način biti dio sourdough obitelji. Za sve one koji su me pitali kako početi peći svoj sourdough kruh- #kvasomanija je kamen temeljac.”
Tako je najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić na svom Instagram profilu najavila hrvatsko izdanje knjige Drožomanija slovenske autorice i stručnjakinje za sourdough kruh, koja je revitalizirala tu specifičnu pekarsku kulturu i popularizirala je u regiji. S radom Anite Šumer nas je prije tri ili četiri godine upoznao Luka Grmovšek iz ljubljanskog Oštrog ruba. Otada do danas pratimo kako nova kultura kruha ulazi u gotovo sve segmente slovenske i hrvatske gastronomije.
Drožomanija, koja je u Hrvatskoj izišla pod naslovom Kvasomanija u izdanju VBZ-a, ove je godine proglašena najboljom knjigom o kruhu na svijetu u izboru Gourmand World Cookbooks u Kini. Zaslužan za hrvatsko izdanje Drožomanije je Hrvoje Petrić, jedan od vodećih hrvatskih gastro konzultanata i čovjek koji je potaknuo revoluciju kruha u hrvatskim restoranima.
Masterclass koji je Anita Šumer prije više od godinu dana održala u Zagrebu imao je značajan utjecaj na hrvatske chefove. Kvasomanija će zasigurno utjecati na domaću široku publiku. Kultura kruha u Hrvatskoj se tek razvija i u tom pogledu Kvasomanija izlazi u idealno vrijeme. Na hrvatskoj izdavačkoj sceni koja nije poznata osobitom interesu za relevantne svjetske naslove u gastronomiji, Kvasomanija je svakako jedna od vijesti godine.