Maltežanin Jeffrey Vella došao je u Hrvatsku prije više od deset godina, i u svim tim godinama ostavlja duboke tragove, često dublje nego što se javno zna. Gospodin Vella u Hrvatskoj je najviše vremena proveo u Esplanadi, gdje je za njega radila Ana Grgić, sadašnja Esplanadina chefica, dok je u Vellino vrijeme posao ondje učio tadašnji tinejdžer Filip Horvat, današnji chef Theatriuma.
Poslije Esplanade, čije je kuhanje podigao na razinu najboljih u zemlji, Vella je otišao u Dubrovnik gdje je vodio 360 by Jeffrey Vella. Riječ je o restoranu koji se sada zove 360 i ima Michelinovu zvjezdicu, dok se prije Vellina dolaska zvao Gil’s. Poslije 360 Vella je osnovao konzultantsku tvrtku koja je otvarala restorane po cijeloj Europi, od Baltika do Azurne obale.
Prije četiri godine radio je u dubrovačkom fine dining restoranu Portrait koji je, nažalost, trajao samo jedno ljeto, a zatim je, budući da voli ulične i etno formate, neko vrijeme kuhao u zagrebačkom vinskom baru Oranž. Bio je to najslasniji i tehnički najbolji street food u gradu. Nakon Oranža uslijedilo je par mjeseci u restoranu Barbieri’s što nije moglo funkcionirati, da bi Maistra pozvala Vellu u Rovinj, gdje sada vodi restoran visoke kuhinje Cap Aureo, u luksuznom hotelu Grand Park.
Cap Aureo trenutno je najambiciozniji i gastronomski najmoderniji restoran u Istri, i realan kandidat za još jednu Michelinovu zvjezdicu. Prije dolaska u Hrvatsku gospodin Vella, koji potječe iz malteške hotelijerske obitelji, dugo je radio u velikim svjetskim five star hotelima, uključujuči i dvije godine u londonskom Claridge’su, dok je restoran vodio Gordon Ramsey, u ono vrijrme na vrhuncu karijere. Jeff Vella iskreni je poštovatelj hrvatske kuhinje. Njegove haute cuisine varijante narodnih jela poput sarme, srdela ili ćevapa, već su se pretvorile u trajni doprinos našoj nacionalnoj kuhinji.