Predstavljajući novu liniju ekstradjevičanskih maslinovih ulja San Rocco, vlasnik istoimenog hotela Tullio Fernetich naglasio je kako maslinarstvo poprima sve značajniju ulogu u sklopu njihovog obiteljskog poduzeća. Na večeri koju je obitelj Fernetich priredila u utorak 17. prosinca ukazala se sva raskoš filozofije “nula kilometara”, kada se lokalne namirnice, uključivo i ekstradjevičanska maslinova ulja, priprave na moderan način, kuhanjem koje je duboko uronjeno u tradiciju, a sve to prate vina lokalnih vinara Kraljevića i Coronice.
Tri monosortna ulja, Bjelica (Bianchera), Buža i Leccino te jedna kupaža Selection blend, bila su određena za uparivanje s nekim od sedam sljedova koje se kušalo te večeri. Nizali su se tako jaje, tartuf i mladi špinat s Bužom, list u mirisima aromatičnog bilja s Leccinom, reinterpretacija istarske kobasice, ljubičasti kupus, sir i cvjetača s Bjelicom…
Ako je i bilo dvojbe oko nekih parova – primjerice, je li jakovskim kapicama nužno dodavati i Bužu kad su već omotane lardom od istarskog pršuta – neki su parovi naprosto vapili za kapljicama sortnog maslinova ulja kako bi postali još savršeniji. Jelo jednostavnog naziva: ječam, buča i bijeli tartuf – u kojem je ječam al dente odglumio najkvalitetniju moguću rižu, buča dala ukusnost savršenog temeljca, sir kremoznost a tartuf aristokratski štih – svoj je vrhunski, završni touch dobilo dodavanjem nekoliko kapljica San Roccovog Selection blenda.
Osim reinterpretacije rižota, te se večeri i reinterpretacija istarske kobasice, poslužene u polpetta varijanti s ljubičastim kupusom kojemu je odlično pasala Bianchera, pokazala ozbiljnim kandidatom za ulazak na listu Best of San Rocco u kojem se već nalaze, primjerice, svinjski flam s bademima i pistacijom u umaku od šparuga ili velute od krumpira na posteljici od sipica s crnim tartufom.