Pretpostavljamo da još niste kupili baš sve za Silvestrovo. Mi imamo tu lošu naviku da mnogošto kupujemo u zadnji čas, a po gužvama u vinotekama znamo da u toj navici nismo usamljeni. Evo stoga nekoliko prijedloga u raznim rangovima cijena, za sutrašnje pjenušavo vino.
Ovaj jednostavni katalonski pjenušac proizveden tradicionalnom metodom, već je desetljećima favorit hrvatskog i mnogih svjetskih tržišta, zbog svoje svježine, relativne suhoće i solidnog perlanja, što je sve udruženo s masovno prihvatljivom cijenom. Cordon Negro simpatičniji nam je od 95 posto prosecca na našem tržištu.
Otkako su Tomčevi pjenušci došli u supermarkete, život je postao jednostavniji, jer ne moramo obilaziti vinoteke, kad poželimo popiti bocu nečeg dobrog pjenušavog , a ne otvaraju nam se šampanjci. Bazni Tomčev pjenušac korektna je vrijednost za novac.
Međimurski Sibon osvojio je srebrnu Decanterovu medalju, što je zaista sjajna preporuka za pjenušavo vino iz zemlje s minimalnom proizvodnjom tradicionalnih pjenušaca. Odlično je što se prodaje u supermarketima
Franjo Kolarić s Plešivice napravio je, koliko znamo, prvi hrvatski pjenušac od sivog pinota. Vino je zanimljivo i drukčije.
Riječ je o uvjerljivo najboljem hrvatskom pjenušavom roseu, koji je trenutno u vrlo dobroj formi.U nekim buteljkama tijekom ljeta primijetili smo određena odstupanja, no sada je ponovo sve u redu.
Pavel je vrlo ozbiljno, gastronomsko vino, koje vrijedi više od dvadesetak eura. Pavel je još jedan dokaz da je Plešivica optimalan terroir za pjenušce.
Diplomat, vino vrlo čvrste strukture, zadnjih se godina nametnuo kao zlatni standard male hrvatske scene tradicionalno proizvedenih pjenušaca.
Meneghettijev pjenušac napravljen od chardonnaya i crnog pinota, odlikuje se svježinom, reskosti i elegancijom. Već godinama najbolje istarsko pjenušavo vino.
Ferrari iz Trenta jedan je od vodećih talijanskih proizvođača tradicionalnih pjenušavih vina, a njegovo bazno vino približava se rangu solidnih šampanjaca.Odlična vrijednost za novac.
Sjajno je što se i u Hrvatskoj, napokon, može kupiti šampanjac za relativno mali novac. i to šampanjac koji je zaista bolji od niza etiketa velikih brendova.
Brut Premier jedan je od standardno najboljih non vintage šampanjaca na tržištu, kad je riječ o velikim markama. Obitelj Dusper prodaje ga u svojoj novoj vinoteci koja se ,e to, zove Vinoteka).
Bollinger je naš dugogodišnji favorit. Radi se o ultra ozbiljnom šampanjcu u Krugovom stilu, koji i kvalitetom i onim specifičnim osjećajem klase nadmašuje kategoriju non vintage komercijalnih šampanjaca.
Billecart Salmonov Rose spada među najbolje ružičaste šampanjce bez oznake berbe. Zanimljivo je da Billecart Salmon, usprkos velikom rastu proizvodnje, nije izgubio na kvaliteti.
Dakle, berba 2008. najbolja je u Champagni u ovom stoljeću, uz 2002. Perignon iz 2008.pušten je na tržište poslije 2009. baš zbog specifičnosti berbe. Radi se o jednom od trenutno najboljih šampanjaca na svijetu, u što smo se uvjerili i za Badnjak, kad smo kod kuće otvorili buteljku. Perignon iz 2008. predstavlja nevjerojatnu kombinaciju podigrane snage i čiste elegancije.
Ovaj prekrasni, elegantni, kremasti rose naprosto je nešto najromantičnije i najsupstancijalnije što možete otvoriti u ponoć, ako Novu godinu dočekujete u dvoje. I ako ga možete platiti.
Krug je, naravno, najbolja šampanjerija uopće. To se nikada i nigdje ozbiljno ne osporava. Krugova vina nemaju rok trajanja, Jednu buteljku iz 1989.otvorili smo 2011. i bila je još hrskavo mlada, a istodobno jako duboka. Berba iz 2004. Ima također ekstremno visoku kiselinu, monumentalnu strukturu, pomalo egzotične okus i arome(vuče na đumbir, što nije netipično za vintage Krug), te beskrajno dugi aftertaste. Malo remek djelo.