Sutra 1. siječnja 2020.počinje novo desetljeće. Stoga smo odlučilo napraviti pregled proteklog desetljeća kroz četiri liste. Listu najvažnijih restorana, listu najvažnijih chefova, listu najvažnijih restoratera i listu najvažnijih trendova i događaja. Naglasak je, dakle, na značaju pojedinog restorana ili chefa za ukupnu hrvatsku restoransku industriju. Danas objavljujemo liste restorana i chefova, a sutra liste restoratera i trendova koji su obilježili desetljeće koje upravo završava.
Zato što je u Hrvatsku uveo načela unutarnjeg ali i vanjskog, društvenog funkcioniranja velikih svjetskih restorana. Zato što je stvorio novu dalmatinsku modernu kuhinju
Zato što je petnaestak godina pokazivao da se u Hrvatskoj može kuhati na svjetski relevantnoj razini. Zato što je bio prvi konzistentno modernistički restoran u Hrvatskoj.
Zato što je u Hrvatsku uveo najviše standarde fine dininga. Zato što je u svojih desetak godina rada proizveo oko 400 uglavnom vrlo kompleksnih jela, i tako stvorio opus veći značajniji od cijele onodobne zagrebačke restoranske scene.
Zato što je prvi i jedini hrvatski restoran koji je ušao na listu World’s 50 Best Restaurants. Zato što neprekidno afirmira najvažniju i najbolju hrvatsku hranu: škampe, maslinova ulja i bijele tartufe.
Zato što je prva u Hrvatsku dosljedno uvela sva tri glavna načela današnjeg progresivnog kuhanja: lokalnost, sezonalnost i održivost.
Zato što je demonstrirala da u kontekstu konobe može nastati briljantna i održiva moderna visoka kuhinja.
Zato što je dobio prvu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj
Zato što je prva, i dugo godina jedina, pokazivala najvažnijoj hrvatskoj turističkoj destinaciji kako treba izgledati restoran visoke svjetske klase
Zato što kontinuirano, cijelo desetljeće, održava visoke standarde fine dininga.
Zato što je poslije ere bistronomije uspostavio prvi fine dining u Zagrebu izvan hotela.
Zato što je na samom kraju desetljeća počeo stvarati novu nacionalnu kuhinju: Nav zapravo pripada novom desetljeću.
Zato što je u hrvatsku gastronomiju uveo stavove, vještine i suvremenost koju prije njega nismo imali.
Zato što je bio prvi beskompromisni zagovornik progresivne kuhinje u Hrvatskoj.
Zato što je uspostavio najviše tehničke i prezentacijske standarde, što je profesionalno potkapacitiranoj hrvatskoj sceni bilo upravo neophodno.
Zato što je stvorio opus upravo fantastičnih inovativnih lokalnih jela. Zato što popularizira neke od najvažnijih domaćih sastojaka, kao i ispravne pristupe prehrani.
Zato što je osmislio rukopis nove dalmatinske kuhinje. Zato što odgaja generacije mladih chefova.
Zato što hrvatsku gastronomiju uvodi u iduće desetljeće, ali i zato što je s prvom postavom Mundoake de facto stvorio hrvatski street food pokret.
Zato što je jedan od chefova koji su stvorili hrvatsku bistronomiju. Zato što je godinama vrlo uspješno popularizirao dobro kuhanje.
Zato što je osmislio bezbroj recepata i načela kuhanja od kojih danas živi velik broj dalmatinskih restorana.
Zato što je u Monte Muliniju vodio prvi pravi hotelski haute cuisine restoran izvan Esplanade.
Zato što su još relativno mladi pokazali kako bi mogla izgledati budućnost hrvatske gastronomije.