Fine dining je u Hrvatskoj postao masovni pokret. Ova ocjena zvuči paradoksalno, ali je faktografski točna. Prije pet godina svaki se restoran trudio postati bistro ili konoba. Dva najbolja onodobna hrvatska restorana, Pelegrini i Batelina, čak su se i nazvali konobama, premda su pripadali čistoj visokoj kuhinji.
Danas, pak, u Hrvatskoj sve više restorana pokušava ući u kategoriju fine dininga, koja je definirana prije svega visoko elaboriranim kuhanjem, a zatim i drugim bitnim elementima restoranskog biznisa, poput servisa i pića. Ovdje je važno reći da visoku kuhinju smatramo posebnom kategorijom unutar fine dininga; moderna visoka kuhinja istražuje krajnje mogućnosti pojedinih sastojaka i kulinarskih stilova, dok se klasična, “hotelska” visoka kuhinja nužno bazira na luksuznim namirnicama.
U našoj inventuri hrvatskog fine dininga nabrojali smo 24 restorana, s tim da ih se još barem desetak, uglavnom hotelskih. želi uvrstiti u taj žanr, ali zasad nismo sigurni koliko im to uspijeva. Pitanje je, naravno, je li 24 previše? Kad je riječ o restoranima na moru, mislimo da još uvijek nije. Kad je, pak, riječ o Zagrebu, zaista se ne usuđujemo prognozirati. Evo liste hrvatskih fine dining restorana, s vrlo približnim stilskim oznakama. Lista je složena zemljopisno, od zapadne Istre do Dubrovnika.
1. Pergola, Zambratija (autorska kuhinja)
2. San Rocco, Brtonigla (vrhunski sastojci, vrhunski servis)
3. Marina, Novigrad (autorska kuhinja)
4. Monte, Rovinj(autorska kuhinja, vrhunski servis, vrlo dobra vina)
5. Cap Aureo, Rovinj (moderna visoka kuhinja, vrhunski servis)
6. Draga di Lovrana (moderna lokalna kuhinja, vrhunski servis, vrhunska vina)
7. Plavi podrum, Volosko (najbolji sastojci, vrhunska vina, vrhunski servis)
8. Navis, Opatija (vrhunski sastojci, vrlo dobra vina i servis)
9. Alfred Keller, Mali Lošinj (visoka hotelska kuhinja, vrhunska vina i servis)
10. Matsunoki, Mali Lošinj (vrhunski sastojci, vina i servis)
11. Boškinac, Pag (moderna lokalna kuhinja, vrlo dobra vina i servis)
12. Korak, Plešivica (moderna lokalna kuhinja)
13. ManO2, Zagreb (moderna visoka kuhinja,, vrhunska vina i servis)
14. Mano, Zagreb (moramo pričekati prvi meni novog chefa Matije Bogdana)
15. Nav, Zagreb (moderna visoka kuhinja)
16. Noel, Zagreb (internacionalna visoka kuhinja, vrhunska vina i servis)
17. Theatrium, Zagreb (internacionalna visoka kuhinja, vrlo dobra vina i servis)
18. Zinfandel, Zagreb (hotelska visoka kuhinja, vrhunski servis)
19. Pelegrini, Šibenik (moderna regionalna visoka kuhinja, vrhunski servis, vrlo dobra vina)
20. Lemongarden, Brač (hotelska visoka kuhinja)
21. Laganini, Hvar (autorska lokalna kuhinja, vrhunski servis, vrlo dobra vina)
22. LD, Korčula (klasični luksuzni restoran)
23. Nautika, Dubrovnik (klasični luksuzni restoran, vrhunska vina i servis)
24. 360, Dubrovnik (internacionalna visoka kuhinja, vrhunska vina)