U osječkom restoranu Lumiere odležani biftek s tartufatom košta 240 kuna. Prvo, nema puno razloga da dulje odležavate biftek. Nadalje, tartufata pripada nižim žanrovima prehrambenih proizvoda, pa ju je pomalo nesklapno servirati s biftekom.
Shodno tome, zaista nema smisla plaćati bilo koje jelo s tartufatom 240 kuna. U boljim istarskim konobama toliko, naime košta steak s pravim bijelim tartufima. Nadalje, pašteta od gusje jetre koju pripremaju u Lumiereu neka je neobična i neugodna masa puna masnoće, luka i željeznog okusa jetre, koja nema nikakve veze s foie gras. Možda je ovdje došlo do komunikacijskog nesporazuma, pa je pašteta napravljena od jetre nešopanih gusaka.
Zatim, čaša od jednog decilitra bazičnog Tomčeva pjenušca Millenium u Lumiereu košta 47 kuna. Maloprodajna cijena Milleniuma iznosi između 110 i 120 kuna, a nabavna ne može biti više od sto, pa sami izračunajte Lumiereovu maržu. Millenium se u većini hrvatskih restorana i barova toči za 30 do 35 kuna, a nigdje osim u hotelima s pet zvjezdica ne prelazi 40 kuna. U zagrebačkom Vinodolu čaša Milleniuma stoji 28 kuna. Naposljetku, na tanjuru sa smuđom donijeli su nam i zdjelicu umaka prepunog sirovog češnjaka. “You’ve bren chopped” rekao bi čuveni njujorški chef Gregory Zakarian, jedan od sudaca u najedukativnijem kuharskom TV programu unatrag deset godina.
Ovih nekoliko činjenica načelno je dovoljno da Lumiere ocijenimo, recimo, s minus dva, i da se ondje više ni ne pomislimo vratiti. No, najbolji osječki restoran prema TripAdvisoru, jučer je pokazao i dvije dobre strane.
Kulen je, recimo, bio ispravno debelo narezan i uzorne, čvrste teksture. Pečena teletina bila je slasna, sočna i izvrsna u svakom smislu, te je bitno podigla ocjenu za hranu.
Smuđ je bio korektan. Lumiereova vinska lista prirodno je slavonska i sasvim dobra (popili smo buteljku mladog, ali već sad supstancijalnog Mihaljeva Merlota i par čaša beljske Graševine). Interijer u podrumu kina Urania (zato se restoran zove Lumiere) odlično je pogođen, s golemim fotografijama najvećih filmskih zvijezda i kadrova iz Cabareta, s otvorenom kuhinjom i zaista ugodnom atmosferom. U Lumiereu je naprosto lijepo sjediti i piti.
Vlasnici Lumierea ispravno su uočili da u Osijeku nema luksuznih restorana. Pa od Lumierea pokušavaju napraviti gastronomski bistro s visokim cijenama i ponešto luksuznih sastojaka kao što je pata negra. Kad bi odustali od kiča poput bifteka s tartufatom, skratili jelovnik, posvetili više pozornosti detaljima i smanjili pojedine cijene, mogli bismo reći da je Lumiere sasvim solidan restoran.
LUMIERE
Šetalište kardinala Šepera 8, Osijek
HRANA -3/5 VINA 3/5 SERVIS +3/5 AMBIJENT 4/5