Američki portal za rangiranje Ranker pitao je čitatelje koja zemlja ima najbolju hranu na svijetu. Rezultati su potvrdili opće mišljenje. Najboljom je proglašena Italija, dok je Hrvatska osvojila respektabilno 65. mjesto od 150 zemalja, zanimljivo, ispred Danske, ali tako je u masovnim glasanjima na internetu. Evo što narod svijeta misli o nacionalnim gastronomijama.
Tajlandska hrana jedna je od najomiljenijih na svijetu, zbog fenomenalnih kombinacija okusa i začina ali i zato što je turizam, dobro školovani tajlandski chefovi i tisuće fast food lokala vrlo uspješno populariziraju u cijelom svijetu. country’s exports from high-end restaurants to local takeaways.
Falafel, humus, labneh, tahini…gotovo sva najpopularnija bliskoistočna jela dio su i libanonske kuhinje. Dodajmo tome izvrsna vina i činjenicu da generacija za generacijom Libanonaca emigrira u velikom broju.
Kina je imperij okusa i kulinarskih tradicija, a kineska hrana odavno dio globalne gastronomije. Zadnjih godina ljudi se puno više fokusiraju na regionalne kineske kuhinje i višu gastronomiju.
Danas vjerojatno nema grada bez bar jednog sushi countera. Japanci su neizmjerno zaslužni za evoluciju zapadne kuhinje, posebno moderne visoke gastronomije, a idućih nekoliko godina će nakon sushija i ramena u popularizirati jednostavnija japanska jela i japanski fast food.
Meksička kuhinja u svijetu je u fazi u kojoj je talijanska bila prije pedesetak godina a kineska još uvijek uvelike jest. Okusi su reducirani i prilagođeni stranim nepcima, sastojci uglavnom neautentični, znanja površna. Najbolji meksički restorani praktički su nedavno postali svjetski slavni, ali nova generacija chefova otvorila je vrata prave meksičke tradicije publici u velikim svjetskim gradovima i za očekivati je da će autentična meksička kuhinja u idućih deset godina imati golemi utjecaj na svjetsku gastronomiju.
Grčka kuhinja relativno je redovito na ovakvim listama, ali njena pozicija varira. Ova raskošna gastronomska tradicija u kojoj se miješaju svi mogući mediteranski utjecaji dala nam je gyros, fetu i suvlaki ali još uvijek se premalo zna o pravom karakteru grčkih kuhinja.
Bogata, raznolika, progresivna, fokusirana na zajednicu, okrenuta sastojcima i prirodi, španjolska kultura hrane ima malo ravnopravnih konkurenata u svijetu. U Španjolskoj, kako i s kim jedete jednako je važno kao i to što jedete. Španjolska je, također, pronašla vjerojatno najbolji model povezivanja gastronomije i turizma. Još ćemo puno učiti od Španjolaca.
Neobuzdana raskoš regionalnih kuhinja, različitih tradicija, okusa i tehnika. Koliko god da učimo o indijskoj kuhinji, zagrebali smo samo djelić površine. Ne treba odustajati, jer indijska hrana je živa povijest civilizacije.
Francuzi su definirali skoro sve što danas imamo kad je riječ o modernom kuhanju i fine diningu. Sve, od šlaga preko tehnike kuhanja umaka do revalorizacije povrća i načina posluživanja, kanonizirali su Francuzi. Klasični francuski pristup kuhanju često je dogmatičan, ali riječ je o najviše standardu i najvažnijem temelju razvoja svake suvremene gastronomije.
Gastronomski gigant. Italija je nepobjediva na ovakvim listama i njen utjecaj se ne smanjuje. Štoviše, svaki put kad pomislimo da smo prevazišli pizzu i paštu, one evoluiraju postanu još relevantnije. Talijanska kuhinja ima savršeni kod: jednostavnost, sezonalnost, balans, kvalitetni sastojci, emocije. Kad čujemo talijanska hrana, pomislimo na vrlo specifične proizvode poput mozzarelle, ali i na kombinacije okusa poput paste, šalše i svježeg bosiljka. Na specifična jela poput pizze, ali i na čistu ezoteriju, trenutke okupljanja oko stola i sjećanja. Na tradiciju i ali i na stil i luksuz. Političke i ekonomske migracije, kuharske migracije, filmovi, turizam i ikonografska jela desetljećima šire utjecaj talijanske kuhinje. S druge strane, Italija se otvara stranim utjecajima i interpretacijama, jer za generacije ljudi u Americi, Aziji i u Europi, talijanska hrana odavno je domaća hrana. Najbolja mozzarella na svijetu danas se proizvodi u jednom danskom restoranu, a najbolje pizze izlaze iz tokijskih peći.