Sushi se širi Zagrebom brzinom pizzeria: sushi je u supermarketima, sushi je u shopping centrima, sushi je u kinima, sushi je u klubovima. Naravno, veći dio sve napuhanijeg zagrebačkog sushi balona ništa ne valja. No, nekoliko lokala postiglo je zaista visoku razinu kvalitete . Evo izbora najboljih zagrebačkih sushija.
Tekka je već dugi vremena najbolji zagrebački restoran za sushi i sashimi. Kod Tekke osobito imponira konstantnost kvalitete. Sastojci su vrhunski, otoro je zaista međunarodno relevantan, a u novoj vinskoj karti izdvajamo šampanjac Allart koji košta 70 kuna za čašu.
Prije otprilike godinu i pol dana Time je bio izvanredan. Onda je lani ušao u prilično nesigurnu fazu, da bi unatrag četiri ili pet mjeseci ponovo postigao vrhunsku formu, što se vidi i po posjetu. Restoran je zasluženo opet jako pun. Tuna je uvijek izvrsna.
Ovaj novi restoran i bar ima najbolju dostupnu tunu i vrlo dobar know how, koji je došao i iz lošinjskog Matsunokija. Cijene su iznimno prihvatljive (56 kuna za dva nigirija s masnom tunom). Kućni šampanjac je Larmandier Bernier, a na čaše se među ostalim toče Dirlov rizling i Knollov grüner veltliner.
Prvi zagrebački japanski restoran u protekle dvije godine jako varira u kvaliteti: hrana je katkad vrhunska kao nekad, a katkad mediokritetska. Isto vrijedi i za poslugu, kao i za odnos prema točenju boljih pića. U restoranu tog ranga nikada vam ne smiju donijeti šampanjac koji se više ne pjeni.
Takenoko ima strahovito jak brand, i nalazi se u jednom od najbolje uređenih restoranskih prostora u Zagrebu. Možda je došlo vrijeme za obnovu koncepta, koja se može temeljiti na te dvije pretpostavke.
U Hanamiju smo dosad jeli šest ili sedam puta i uvijek nam je bilo dobro do jako dobro. Hanami je postao jedan od najpouzdanijih zagrebačkih sushi i fusion restorana.
Evergreen je klasičan sushi bar: visoke stolice, razmjerno niske cijene, brza usluga i dobra hrana Evergreen je zasluženo ekscentrično uspješan.