Ruinart iz Reimsa već se stoljećima tuče za prestiž prve šampanjerije na svijetu sa Gossetom iz Aya. Gosset je osnovan puno prije Ruinarta, ali je Ruinart prva vinarija koja je počela komercijalno proizvoditi šampanjac.
Neovisno od ishoda ove povijesne debate, činjenica je da Ruinart posjeduje jedan id najljepših dvoraca i najimpresivnijih podruma u cijeloj Champagni: u Ruinartovim podrumima temperatura, prirodno, nikad ne raste iznad osam stupnjeva, što vinima omogućuje upravo idealne uvjete za dugo dozrijevanje.
Prestižna Ruinartova etiketa Dom Ruinart može trajati više od pedeset godina. Kad smo svojedobno probali Dom Ruinart iz 1982. godine, imao je jak okus po kavi što je tipično za vrlo zrele šampanjce, ali još jako puno svježine koja mu jamči još par desetljeća ugodnog života.
Ruinart, kojeg u Hrvatsku uvozi zagrebačka MIVA, u zagrebačkoj će Esplanadi , a zatim i u šibenskom Pelegriniju, predstaviti neka od svojih najboljih vina.
Gala večera u Esplanadinom Zinfandelu održat će se 20. veljače. Kao aperitiv točit će se bazni Ruinart R, uz jadranske škampe s jabukama i poširane kamenice. Uz Ruinart Blanc de Blancs, možda najvažnije vino kuće, chefica Ana Grgić pripremit će panna cottu od cvjetače i bijele čokolade s Oscietra kavijarom.
Slijedi pečeni hlap s kandiranom mrkvom; uz velikog raka pit će se Blanc de Blancs iz 2007. Zvijezda večeri svakako bi morao biti Dom Ruinart Rose iz vrlo dobre 2004. uz kojeg će gospođa Grgić ispeći teleći file s timurskim paprom. Uz deserte pit će se Ruinart Rose bez oznake berbe. Ruinartova večera u Esplanadi jedan je od važnijih zagrebačkih vinsko-gastronomskih događaja u prvom dijelu godine.