U fašničku nedjelju popodne šetali smo našim širim kvartom, recimo od Zvonimirove do Petrove, u uzaludnoj potrazi za krafnama. Dobre slastičarne ne rade nedjeljom, što u ovom kontekstu nije osobito relevantno jer ni dobre zagrebačke slastičarne ne peku dobre krafne. Krafne iz supermarketa sve su iste, načelno suhe i preslatke, ali definitivno kvalitetnije od krafni iz pekarnica. Krafne iz pekarnica imaju uvijek težak okus margarina, valjda jedine masnoće koja nije podesna za kolače. Uz to, krafne iz pekarnice katkad zaudaraju po starom pregorenom ulju.
Krafne smo prvo pokušali kupiti u slastičarni Srebrnjak u Domjanićevoj ulici. Srebrnjak je tipična zagrebačka B slastičarnica, koja , zahvaljujući jako niskim cijenama, postoji već pola stoljeća. No, Srebrnjak nije imao ni jednu krafnu; fašnička je nedjelja, pa su sve prodali do ručka. Nije nam se dalo ići u veliku Dinaru na samom Kvaternikovu trgu jer nas je ta pekara unatrag par godina toliko puta razočarala, da nismo htjeli riskirati još jedan. jako kritički osvrt.
Pa smo svratili u pekaru Kvatrić u Domjanićevoj 14. Kvatrić, utemeljen osamdesetih godina , jedna je od prvih zagrebačkih pekarnica,koja je radila sedam dana u tjednu, do kasno navečer. Zato nam je uvijek bila simpatična. A ni peciva nisu bila loša. Kad smo danas oko četiri popodne ušli u pekarnicu Kvatrić, zapuhnuo nas je strahovito jak miris dinstanog luka iz nadjeva za burek. Kao i većina zagrebačkih pekarnica, i Kvatrić peče burek s mesom.
Kupili smo par gigantskih krafni po smiješnim cijenama: 4 kune za opseg tek nešto manji od rukometne lopte. Kad smo ih kod kuće izvadili na tanjur, vratio nam se teški vonj luka iz bureka. Krafne s aromom luka nisu, morate priznati, osobito privlačne. Burek je očito kontaminirao sve što se u nedjelju popodne prodavalo u pekarnici u Domjanićevoj.
Međutim, čak i ako apstrahiramo agresivan miris dinstan luka, krafne u Kvatriću apsolutno su grozne. Tijesto je žilavo umjesto spužvasto i ima okus po blago užegloj masnoći, dok je marmelade premalo u odnosu na tijesto. No, loše krafne u pekarnici Kvatrić samo su odraz potpune nebrige za taj bečki desert kojeg svi obožavamo i kojeg smo svojedobno svi radili doma. Krafne kod kuće nisu lak zadatak. Ali, budući da je u Zagrebu teško pronaći zaista dobre krafne, možda bi se vrijedilo potruditi. Evo jednog tipičnog bečkog recepta.
Za dizanje
Za tijesto