Siječanj nije najgori mjesec samo za tržnice i restorane. Siječanj je najgori mjesec u godini i za supermarkete. Kupci manje troše, roba se gomila, čak i uredna samoposluživanja ne uspijevaju izbjeći hrpe plijesni na neprodanom povrću i voću, a novih proizvoda nema, jer tko bi ih naručivao u mjesecu kad 99 posto kupaca štedi.
No sada, krajem ove tople proljetne veljače, supermarketi su se počeli puniti svježom, katkad novom dobrom robom. Zadnjih smo dana u nekoliko različitih velikih trgovina uočili niz jako finih proizvoda po stalnim, a ne akcijski povoljnim cijenama. Evo naše top liste robe iz supermarketa za kraj zime i početak proljeća
Dakle, kao što smo napisali prije par mjeseci, slane srdele generala Gotovine uvjerljivo su najbolja prerađevina od male plave ribe koja se može kupiti u Hrvatskoj. Gotovina je postao gastronomski poznat po svojoj tuni, koju prodaje čak i čuvenom restoranskom lancu Nobu, no njegove slane srdele također su čista delikatesa. U siječnju ih nismo mogli pronaći u Sparovim hladnjacima, ali su se prošli tjedan vratile. Pelagosove slane srdele toliko su ukusne da smo ih u nedjelju iskoristili u kućnoj verziji pokea. 25 kuna, Spar i Interspar (i Metro, za ugostitelje)
Baranjski kulen od crne slavonske svinje jedan je od tri ili četiri daleko najbolja hrvatska suhomesnata proizvoda., no on košta 350 kuna za kilogram, što za domaće standarde nije malo. Kobiasica od istih tih crnih svinja, koje veselo kampiraju u Kopačkom ritu dok im ne dođe vrijeme, košta 149 kuna za kilogram, što znači da ćete tipičan par od nekih 350 ili 360 grama platiti između 50 i 60 kuna. Prava je šteta što se ove izvrsne, prirodno dimljene kobasice (kao i Crni kulen i Crna slanina) ne distribuiraju u drugim trgovačkim lancima. 50 do 60 kuna, (bolji Konzumi, Plodine)
Blue Stilton najplementiji je masovno dostupni engleski sir. O “engleskom parmezanu” počelo se pisati još u 18. stoljeću, a danas se proizvodi u tek desetak mljekara u samo tri engleske gorfovije koje, koliko god zvuči apsurdno, ne uključuju sam grad Stilton po kojem je sir dobio ime. Ovaj ultrakremasti kravlji sir koji se mrvi pod vilicom, spada među najaromatičnije plave sireve na svijetu. U Hrvatskoj se nažalost može kupiti samo Stilton u plastičnoj foliji. Prava je stvar Stilton u keramičkoj posudi, koji se zagrabi žlicom i jede sa stabljikom celera i tamnim krekerima, uz čašu porta. No, sad smo već u Londonu…U svakom slučaju, probajte i ovaj poor man’s Stilton. Volite li pljesnive sireve, oduševit će vas. Oko 30 kuna za 150 grama (Spar, Interspar, bolji Konzumi)
A sada nešto zaista praktično i univerzalno korisno. Poslije Barilline Academie, u našim su se dućanima pojavile i De Cecco tjestenine napravljene na strojevima s brončanim završetkom. Brončani završetak pasti daje hrapavu, čvrstu teksturu, te je čini neusporedivo boljom od obične paste. De Cecco je jedan od najpouzdanijih velikih talijanskih proizvođača, a dvadesetak kuna za ove izvrsne bucatine zaista je odlična vrijednost za novac. , 20 kuna za 500 grama (masovno dostupno)
Cachet je relativno mladi belgijski čokoladni brend, utemeljen 1987. godine. Kim’s Chocolates, kompanija koja stoji iza Cacheta, u međuvremenu je postala dio njemačke Windel Grupe koja se bavi svakovrsnim čokoladnim poslovima, no Cachet se i dalje proizvodi u Belgiji i čuva visoku kvalitetu s obzirom na cijenu. Tamna čokolada s kupinama i đumbirom sadrži dovoljno voćnosti, dosta pikantnosti i puno jakih, dubokih, suzdržano slatkih čokoladnih okusa. Šteta je što se u Hrvatsku ne uvozi još mnogo bolji Cachet iz linije Organic. 20 kuna za 100 grama (široko dostupno)
Ova je sol skupa kao dimljeni losos i bitno skuplja od bilo kojeg hrvatskog pršuta. Međutim, svako krupno, mineralno, blago slano zrno ove soli vrijedi svaku kunu koju u njega uložite. Radi se općenito o jednom od najspektakularnijih hrvatskih gastronomskih proizvoda, koji bi zauzeo prvo mjesto ove liste da je ponešto jeftiniji. No, kad kod kuće pečete steak, nemojte uopće što razmišljati s čim ćete ga začiniti. Spram vrhunskog cvijeta soli, masovno popularna himalajska sol koju i mi volimo, ipak je manje privlačan proizvod. 40 do 50 kuna za 125 grama, (široko dostupno)
Za razliku od ninske soli, ove masline nisu gastro. One su, recimo, ugodne i korektne i ništa više od toga. No, na hrvatskom tržištu uopće nema vrhunskih maslina, ni domaćih ni uvoznih. Stoga su grčke kalamate jedan od rijetkih prihvatljivih izbora za one koji umjesto čipsa uz pivo i vino vole grickati masline. Naravno da bismo ih željeli vidjeti u ambicioznim pizzeriama, kao i u bistroima koji pripremaju salate s maslinama.nNemojte, međutim, nipošto kupiti kalamate bez koštica. Masline bez koštica bezokusna su i prilično nepotrebna izmišljotina. 25 kuna (široko dostupno)