Ovih su dana u Zagreb stigle prve istarske divlje šparoge. A prvi restoran koji ih drži jest, naravno, Carpaccio. Carpaccio redovito, iz godine u godinu prvi poslužuje i vrganje i šparoge. Danas smo u uobičajeno prepunom Carpacciu ručali salatu od šparoga i fritaju sa šparogama i pršutom.
Salata je izgledala veličanstveno klorofilno, te je namirisala cijelu blagovaonicu. Vrlo žuta i preobilna fritaja osvježena je blago gorkim, srednje krupno narezanim šparogama. Divlje šparoge, i istarske i dalmatinske, važan su dio našeg gastronomskog identiteta. Restoran koji prvi nabavlja divlje šparoge zorno pokazuje koliko mu je stalo do zaista vrhunskih i zaista sezonskih sastojaka (u čemu je, među ostalim, tajna Carpacciova uspjeha).
Ovogodišnje šparoge nešto su blaže nego inače, s ugodnom, laganom gorčinom i pregršt klorofilne svježine. Prve divlje šparoge trenutno su najuzbudljivija svježa namirnica , koja se može probati u Zagrebu. Poslije sjajnih šparoga, prebacili smo se na jako fine i velike jadranske lignje.