Ovog će proljeća na Gortanovu Brijegu iznad Pazina biti još zanimljivije i uzbudljivije nego lani. U starim kućama na Gortanovu Brijegu, gdje je smješten Edukacijsko-gastronomski centar Istre, redovito se održavaju edukacijski tečajevi za istarske kuhare, ugostitelje, barmene i druge profesionalce iz restoranskog i hotelskog biznisa. Tečajeve organizira Agencija za ruralni razvoj istre (AZRRI), neobično uspješna javna služba koja je, među ostalim, zaslužna za revitalizaciju boškarina, a sada radi na projektima revitalizacije istarske ovce i koze.
AZRRI-jeve radionice za kuhare vjerojatno su najbolje organizirani stručni kulinarski kolegiji u Hrvatskoj. Kroz njih je prošlo već stotine polaznika. AZZRI-jeve su se radionice pokazale toliko korisnima, da je za proljetni ciklus zauzeto već više od 70 posto predviđenih mjesta. U ranijim su sezonama na AZZRI-jevim tematskim tečajevima predavali brojni vodeći istarski chefovi, na čelu s Davidom Skokom, ali i slavni talijanski chef Emanuele Scarello, suvlasnik restorana Agli Amici u Udinama, koji ima dvije Michelinove zvjezdice.
Prošle je jeseni AZRRI-jevu profesorskom zboru pridružio i Jeffrey Vella, chef rovinjskog fine dining restorana Cap Aureo, da bi ovog proljeća AZRRI-jev tim pojačao Noelov Goran Kočiš, chef s upravo potvrđenom Michelinovom zvjezdicom.
Uz poznate kuhare, na AZRRI-jevim radionicama predaju neki od vodećih hrvatskih slastičara, sommeliera i barmena. Evo rasporeda proljetnih radionica:
17. ožujka
Povezivanje moderne mediteranske kuhinje s koktelima lokalnog karaktera – predaju Deni Srdoč (Draga di Lovrana, Lovran *Michelin) i Filip Pleteš
18. ožujka
Visoka gastronomija inspirirana domaćim sastojcima – predaje Goran Kočiš (Noel, Zagreb *Michelin)
19. ožujka
Krostate iz peći – priprema i tehnika pečenja – predaje Robert Perić
23. ožujka
Sljubljivanje kreativne kuhinje Marine Gaši s pjenušavim vinima – predaju Marina Gaši (Marina, Novigrad) i Karin Rupena Perdec
24. i 25. ožujka
Autorske slastice Petre Jelenić – predaje Petra Jelenić (Maistra)
26. ožujka
Kruh – neodvojiv dio jelovnika vrhunskih restorana – predaje Robert Perić
30. ožujka
Visoka gastronomija i sezonski sastojci – predaje Jeffrey Vella (Cap Aureo, Rovinj)
2. travnja
Od pjenušca do passita kroz pet gastronomskih sljedova – predaju Robert Perić i Emil Perdec
6. travnja
Jela na bazi lokalnih riba u restoranima na plaži – predaje David Skoko
8. travnja
Šafran iz Istre-kako pripremati najbolji začin na svijetu – predaje David Skoko
22. travnja
Kreativne pizze sjeverne italije s lokalnim karakterom – predaju predstavnici talijanske tvrtke Mainardi Food