Michelin Indija ne postoji, i pitanje je hoće li ga ikad biti. Pa je jedan privatni investitor angažirao velikog indijskog chefa Gaggana Ananda da razvije sistem rangiranja restorana za indijsko tržište, piše Fine Dining Lovers.
Suosnivač i direktor Everstone Grupe Sameer Sain pokrenuo je Culinary Culture, platformu za ocjenjivanje koja bi po kriterijima i autoritetu trebala parirati Michelinu. Restoranima i chefovima dodjeljuju se Foodstars, indijski pandan Michelinovim zvjezdicama. U projektu osim Ananda, koji je u svom restoranu Gaggan u Bangkoku imao dvije Michelinove zvjezdice, sudjeluje i najpoznatiji indijski restoranski kritičar Vir Sanghvi. Prvi Culinary Culture vodič trebao bi izići u travnju.
Michelin već dugo upozoravaju da bi trebao pokrenuti izdanje za Indiju. Kako uredništvo nije pokazalo interes, novi val indijske gastronomije ostao je neupisan na kartu svijeta. “Ovaj projekt nije osmišljen za skupljanje klikova, pokrenuli smo ga iz zabave, eksperimenta i učenja kojim želimo ujediniti Indiju. Mi u Indiji ne trebamo Michelin. Morate im platiti milijun dolara da bi došli recenzirate restorane u vašoj zemlji,” izjavio je Vir Sanghvi.
Za Culinary Culture restorane u 15 gradova ocjenjivat će 50 anonimnih inspektora, uz recenzente koji će provjeravati njihove ocjene. Culinary Culture razvit će i platformu za ocjenjivanje uličnih prodavača hrane. Za prastaru, bogatu i veliku kulturu hrane kakva je indijska vlastiti sistem valorizacije ima smisla. I možda bi mogao biti znak budućnosti.