Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KORONA VIRUS Dr. Alemka Markotić posebno je apostrofirala zaposlene u ugostiteljstvu. Evo zašto

konobar

“Ovih smo dana imali više slučajeva zaraze iz ugostitelstva” izjavila je dr. Alemka Markotić jedna od čelnica Stožera za borbu protiv korona virusa. Njena je izjava zapravo kontekstualizirana nizom okolnosti koje donosi posao u hotelskoj i restoranskoj industriji, a koje su neizbježne kao i u skučaju policajaca, vozača u javnom prijevozu, trgovaca ili samih liječnika, kao i nekim specifičnim činjenicama.

U četvrtak navečer objavljeno ja kako 23-godišnji kuhar iz Petrinje ima korona virus. Oba zaražena Istrijana također rade u ugostiteljstvu: riječ je o konobarima koji su bili zaposleni iu Italiji, kao i petrinjski kuhar. Dr.Markotić vjerojatno se referirala na te primjere. Konobari, kuhari i hotelski radnici  orirodno spadaju među osobito profesionalne skupine, kad je rijec o koronavirusu.

Za to postoje dva razloga. Prvo, Hrvatska je, kako znamo, zadnjih godina postala masovni izvoznik ugostiteljskog osoblja. Među najčešće destinacije za naše kuhare i konobare spadaju Italija u kojoj se upravo događa katastrofa, Njemacka s dramatičnim rastom zaraženih, i Austrija, koja ime puno više zaraženoh od Hrvatske.

Dakle, brojni hrvatski kuhari i konobari koji rade u inozemstvu našli su se na meti virusa. Drugo, konobari i hotelsko osoblje, logikom svog posla, dolaze u kontakt s bezbroj ljudi koje ne poznaju, i koji mogu biti nositelji virusa. Konobar u većem i uspješnijem restoranu u jednoj smjeni može doći u kontakt sa stotinjak ljudi. A konobari su nužno u kontaktu s kuharima.

O količini ljudi s kojima su recepcionari dolazili u kontakt, prije nego što su putovanja prestala, ne treba ni govoriti. Epidemija koron-virusa  pokazala nam je još jedan element koji ugostiteljsku profesiju čini iznimno kompleksnom i potencijalno riskantnom. Stoga je zaista smiješno kad bilo tko potcjenjivački govori o konobarima ili kuharima.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

KORONA VIRUS Dr. Alemka Markotić posebno je apostrofirala zaposlene u ugostiteljstvu. Evo zašto

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min