Popularni zagrebački restorani uglavnom su se zatvorili. Dostavni servisi uveli su posebne sigurnosne mjere i beskontaktnu dostavu. Pritisak na sve vrste dostave, od robe iz supermarketa do drogerija, raste jer sve više ljudi odlazi u dobrovoljnu samoizolaciju zbog epidemije korona virusa.
Dostava hrane u Hrvatskoj je odavno veliki biznis, a konkurencija jaka. Novi trendovi i popularni novi servisi poput Wolta i Glova eksponencijalno su ga proširil, pročistili tržište i u dostavu doveli neke od najpopularnijih i najboljih restorana u većim gradovima.
Iako su se hrvatske špajze u panici od korona virusa napunile do stropova, nismo svi talentirani prepperi. Dostavu po svoj prilici čekaju herojski dani. Donosimo pregled najboljih restorana, s preporukama za narudžbe. Treba napomenuti da neki restorani dostavljaju samo u određenom dijelu dana ili rade samo s prethodno najavljenim narudžbama.
Dva nova projekta Igora Čimbura, osnivača sushi restorana Hanami. Oba koncepta bave se popularnim uličnim formatima sushija s ekspetizom bivšeg Takenokova chefa Moto Mochizukija. Sastojci su vrlo dobri, izvedba postojana, izbor zaista velik, a okusi zabavni. PREPORUKA Spicy tuna roll, Green salmon herb roll, Salmon chirashi -Wolt, Pauza.hr
Prvi zagrebački poke bar od dobro radi od prvog dana. Razlog je to što je Poke Poke najbolje koncipiran street food lokal u Zagrebu, osmišljen s fokusom na dostavu. Drže šest vrsta pokea s ribom, mesom, rižom i soba noodlesima, sastojci su svježi i maštoviti, sve je ukusno, a porcije dovoljno velike i zasitne za cijeli obrok. PREPORUKA Poke Poke Original, Tako zdjela – Wolt
Frankos’s Street je najambiciozniji sushi bar otvoren tijekom eksplozije ovog trenda u Zagrebu i najnoviji popularni restoran na dostavnim servisima. Franko’s Street radi s najboljom dostupnom tunom, meni koji potpisuje chef Vid Nikolić fokusiran je na dobar izbor sushija, vinska lista je izvrsna. Sada su za dostavu kreirali 10 menija koji obuhvaćaju Frankove klasike poput nigirija i dragon rollsa, i nove stvari poput spring rollsa s trganom svinjetinom i tori karaage (hrskavo pržene piletine), po cijenama nižima nego u restoranu. PREPORUKA Sav sushi, springrolls s trganom svinjetinom, tori karaage – Wolt, Glovo
Matični projekt Vida Nikolića, Soi Fusion Bar jedan je od najboljih azijskih street food lokala ikad otvorenih u Hrvatskoj. Rade s malim menijem koji olakšava naručivanje i odličnom mladom chefu Dinu Popoviću omogućava da se maksimalno fokusira na okuse i izvedbu. Hrana u Soi Fusionu je autentična i zabavna, a porcije prilično velikodušne. PREPORUKA Dan dan noodles, Pileći satay, Kung Pao – Wolt
Kao što je prvi diktirao trendove u zagrebačkom gastrotainmentu, Time Restaurant & Bar je prije mnogih shvatio koliko će za restorane u budućnosti biti važno da počnu efikasno dostavljati hranu što sličniju onoj zbog koje gosti kod njih rezerviraju stolove. Odavno na svim najpopularnijim dostavnim servisima, Time je epidemiju korona virusa dočekao spreman i provjeren. PREPORUKA Ramen od svinjetine, bento boxovi i sushi, spring rollsi od patke, gyoza – Wolt, Glovo, Pauza.hr
Kaschetta je mjesto gdje znaju raditi pizzu. Iz njihove električe peći izlaze vrlo ukusne pizze, a zadnjim su nastupima na Zagreb Burger Festivalu potvrdili i da su jedno od najboljih mjesta za burgere. PREPORUKA . Kaschetta pizza, Dimljena pizza, Kaschetta burger – Wolt, Glovo
Jedini zagrebački latinoamerički restoran chef Mario Mihelj pretvorio je u jedno od najpouzdanijih mjesta za ručak i večeru u Zagrebu, u kojemu se radi sa svježim sastojcima, precizno kuha, pazi na sezone i fino slažu okusi. PREPORUKA Zapečeni file s lososa s kremom od kukuruza i slanutka, paprikom i mangom, tartar biftek, hrskave polpete s kozicama i piletinom, s wasabi majonezom i domaćim slatko-kiselim umakom, hrskave polpete od cvjetače i brokule s umakom od avokada – Wolt
Ovaj pouzdani burger bar godinama je na sceni, ali ne gubi svježinu. Ima zabavne formate, vrlo dobro meso i dosta veliki izbor. PREPORUKA Cheddar Bacon Supreme,Classic Burger, Messy Fries – Wolt
Fun Bobby, koji je u minijaturnom prostoru u Novom Zagrebu pokrenuo dio tima legendarne prve Mundoake chefa Tvrtka Šakote, jedini se bavi popularnim japanskim street food formatima, i to rade izvrsno. Fun Bobby bio je zvijezda zadnjeg Adventa, trebali bi biti hit cijele godine. PREPORUKA Okonomiyaki, Katsu burger, Obrazi od pajceka – Wolt
Jedan od najpopularnijih zagrebačkih street food lokala, nedavno je uveo novi jelovnik, kraći i jednostavniji od prethodnih ali dobro pogođen. Novi meni El Toro Street Fooda bazira se na najpopularnijim latinoameričkim formatima poput tacosa, empanada i quesadilla, uz nešto drugačijih jela kao što je šiš kebab.PREPORUKA Pržene hrskave empanade s lungićem, pull bull quesadilla, El Toro šiš kebab – Pauza.hr
Dark kitchen projekt Time Restaurant & Bara, osmišljen je samo za dostavu. Publici su se prvi put predstavili na Adventu, gdje su postali jedna od najpopularnijih kućica. PokeRai u dostavi ima pet različitih poke bowlsa, uključujujući i neke vrlo zanimljiive stvari poput meatballs pokea. PREPORUKA Tuna poke, Poke belly – Wolt, Pauza.hr, Glovo
Korektna kvartovska pizzeria iz koje povremeno naručujemo i nikad nas nije razočarala. PREPORUKA Pepperoni pizza – Pauza.hr
Frankova ideja da raskošne (i ne baš jeftine) pizze poslužuje s koktelima i ozbiljnim šampanjcima, pokazo je koliko je publika spremna za novi skok na sceni pizzerija. Franko’s je pun od prvog dana. Zasluženo, jer dosljedno održavaju visoku kvalitetu koju su razvili uz ekspertizu pionira gourmet pizza u Hrvatskoj, osnivača O’Hare Marina Vanjka. Nakon što su se bili povukli s popularnih servisa, Franko’s Pizza & Bar ovih su se dana vratili dostavi. PREPORUKA Deep In The Woods, Meet The Smoke, Calabrian Red – – Wolt, Glovo
Najduhovitija pizzerija u Zagrebu ovdje zapravo i nije zbog pizze. Nego zato što je njihov koncept upravo stvoren za apokaliptična vremena poput pandemije s kojom smo suočeni. PREPORUKA Pizza apokalipsa – Pauza.hr
Veganšpekov originalni i miroljubivi koncept na jednom mjestu okuplja vegane i ljubitelje mesa, ali što se kuhanja tiče, u naručivanju bi se trebalo držati veganskih jela. PREPORUKA Veganski izbalansirani obrok – smeđa, crvena i divlja riža, smeđa leća s medvjeđim lukom, blanširano zeleno povrće, celer tempura, salata od daikona, mrkve i klica – Wolt
Batak Grill
Batkovi restorani jedan su do najprometnijih i najuspješnijih ugostiteljskih projekata u Hrvatskoj. Batak je u zadnje dvije godine počeo dramatično dizati kvalitetu, uvođenjem sezonskih namirnica, modernijih jela, ambicioznijih vinskih karata i educiranjem osoblja. Ta se odluka pokazala ispravnom, jer Batak je sve puniji i još uvijek omiljen prvenstveno radi roštilja. PREPORUKA BBQ Rebrica, Pečeni batak sa zabatkom – Glovo
Orijent je godinama bio jedna od najboljih i najpouzdanijih zagrebačkih slastičarnica, poznata po izvrsnim zanatskim sladoledima ljeti, kesten pireu zimi, prirodnim sastojcima i macaronsima. Lani su promijenili vlasništvo, srezali troškove i proširili se u centar grada. Orijent se pokušava modernizirati i omasoviti svoju publiku, pa imaju dosta široku ponudu u dostavi. PREPORUKA Macarons – Wolt
Najinovativnija hrvatska slastičarnica koju vodi chef Robert Hromalić, nedavno je s nizom novosti proslavila prvu godišnjicu. Le Kolač je bitno komercijalniji projekt od onoga koji je Hromalić vodio dok je bio u Timeu, ali riječ je i dalje o nekima od najboljih slastica koje možete dobiti u Hrvatskoj, sigurno najboljih u dostavi. Voljeli bismo da su njihovi kolači manje zaslađeni, ali Le Kolač i pomicanju granica realno ide onoliko daleko koliko je održivo na današnjoj hrvatskoj slatičarskoj sceni. Njihovi kolači su originalni, zabavni, napravljeni sa svježim sastojcima i svaki put kad ih iznesete na stol to je mali događaj. PREPORUKA Tarte karamel badem, Yuzu cheesecake, Flan sa sojom i kokosom – Wolt, Glovo
Bistro 5 nije jedini virtualni restoran na ovoj listi, ali je prvi projekt u Hrvatskjo proizišao direktno iz krize koju je u restoranskoj industriji izazvala epidemija korona virusa. Bistro 5 osmislio je tim bistroa Pod zidom i Ficlek, nakon što im je epidemija korone ispraznila restorane. Meni je potpuno različit od svega što kuhaju u svojim restoranima, chef Jurica Jantolek s kuharima je osmislio sezonski comfort food. “jela kakva bi i sami voljeli jesti doma.” PREPORUKA Punjeni pohani pileći zabatak, triple cooked krumpirići, BBQ umak, Pappardelle sa šalšom i parmezanom – Wolt, Glovo, Pauza.hr