U srijedu popodne u Teslinoj ulici naišli smo na Tvrtka Šakotu, najboljeg hrvatskog chefa za 2019. godinu. Gospodin Šakota rekao nam je da je zatvorio Nav, ali da nikome iz svog malog tima nije dao otkaz. “Moj je prioritet zadržati sve ljude koji su radili u Navu, i koji su Nav doveli na sadašnu razinu. Otkazi uopće ne dolaze u obzir,” kaže Navov chef patron. “Otkazi bi doveli do snažnog pada kvalitete u kuhanju i servisu.”
Tvrtko Šakota smatra kako većina restorana može izdržati lockdown najdulje dva mjeseca. No, Šakota je uvjeren da je Vlada trebala reagirati puno ranije i znatno aktivnije. “Vlasti su još prije najmanje dva tjedna morale pripremiti pakete potpore restoranskoj industriji, s puno izdašnijim i konkretnijim financijskim potporama, kao što su to učinile vlasti u drugim europskim zemljama, poput Danske pa čak i Italije. Ove mjere su premale i dolaze prekasno,” rekao nam je vlasnik jednog od najznačajnijih hrvatskih restorana. Tvrtko Šakota, naravno, ne ide na godišnji odmor. Pauzu u radu Nava iskoristit će za istraživanja u Navovu laboratoriju, koji je početkom godine opremljen s nekoliko novih hi-tech uređaja.