Došlo je proljeće. Sve se zazelenilo i procvalo. Poslije ovog kratkotrajnog zahlađenja, slijedi nam niz toplih i sunčanih dana, koji nas prirodno vuku van. A mi moramo ostati doma. Zaista moramo , to nije sporno. I morat ćemo još tjednima. Predugi boravak u zatvorenom prostoru izaziva nervozu, društveno napete siutuacije, klaustrofobiju i naznake depresije.
Protiv svega toga možemo se boriti i dobrim alkoholom. Dakle, ne opijanjem lošim pićima, što će cijelu situaciju učiniti još mnogo gorom i nepodnošljivijom, nego opuštanjem uz dobra pića i to ona koja su masovno dostupna u supermarketina, trenutno jedinim mjestima za izlazak za većinu Hrvata i Europljana. Evo liste idealnih pića za ublažavanje boravka u samoizolaciji.
Pjenušci opuštaju, stvaraju veselo raspoloženje, zapravo ih se ne može previše popiti jer bolji pjenušci imaju visoke kiseline, koje poslije par čaša počinju funkcionirati kao ograničavajući faktor. U samoposluživanjima možemo kupiti Tomčev Millenium, međimurski Sibon, Misale obitelji Peršurić i ponešto prosecca kojeg je, međutim, sve manje jer kamioni ne voze u Italiju po nove zalihe. Čitateljima koji imaju volje potražiti vinoteke koje još rade, svakako preporučujemo Kabolin Re Brut, pjenušce obitelji Korak, Meneghettijev Classic , kao i upmarket Tomčeve pjenušce Diplomat i Amforu, vjerojatno najbolja pjenušava vina koja se proizvode u Hrvatskoj. Kad je riječ o šampanjcima, izbor u supermarketima prilično je loš, osim u famoznom Konzumu u Radničkoj, gdje se za korektan novac prodaje čak i bazni Barons de Rotschild (dok su magnumi Dom Perignona nedavno bili na rasprodaji).
Svježa bijela vina gase žeđ, blago opuštaju, dobro idu uz širok raspon jela iz dostave i kućne kuhinje i masovno su dostupna, uz uglavnom vrlo korektne cijene. Za tridesetak kuna tako možete probati bilo koje vino iz bazične linije Iločkih podruma (preporučujemo graševinu i bijeli pinot) a za četrdesetak osnovnu Laguninu malvaziju, kao i beljsku Vrhunsku graševinu i Mihaljevu Graševinu, koje su u Sparu upravo na akcjji. Za nešto više novca možete kupiti vrlo dobre do izvrsne malvazije poput Coronicine, Matoševićeve ili Festigie. Među sauvignonima dostupnima u supermarketima svakako želimo istaknuti Bolfanov. Šteta je, međutim, što samoposluživanja drže vrlo malo boljih pošipa, i još manje škrleta.
Ovdje trebamo biti oprezni. Crna vina uglavnom zahtijevaju hranu. Crna vina često stvaraju specifična raspoloženja. Neka od njih, zbog puno tanina, nisu odveć lako pitka, druga su prealkoholna, a ne želimo da stvari izmaknu kontroli. U svakom slučaju, okrenite se prema lakšim vinima poput Terra Rosse, frankovki ili manje alkoholnih merlota. Tu su naravno i globalni supermarket favoriti iz Čilea i Argentine, kao Casillero del Diablo (osobito cabernet sauvignon) i Kaiken (malbec i Twins). Među jačim vinima preporučili bismo Korlatov Syrah, koji je jako svjež i nema previše tanina. Nažalost, u našim supermarketima nema dobrih crnih pinota. A dobar crni pinot zbog svoje je elegancije, razigranosti i svježine idealan crnjak za proljetnu karantenu.
Pivo je, naravno, neizbježno. Bolji supermarketi drže zaista dobra craft piva poput Zmajskog Pozoja i Fakina. San Servolo se također široko distribuira. Željeli upozoriti i na češki Pilsner Urquell, jedan od najboljih lagera na svijetu, koji je smiješno jeftin s obzirom na visoku i postojanu kvalitetu.
Whisky je ovdje prirodni prvi izbor, ne samo zato što je whisky naše najdraže žestoko piće, nego i zato što je jako versatilan: možete ga piti samog, s ledom, s colom, u koktelima… Jack Daniel’s, Chivas Regal i Johnnie Walker 12 sigurne su široko dostupne opcije. Single maltova je, nažalost, u supermarketima relativno malo, a izbor baš i nije inspirativan. Želite li u izolaciji naučiti ponešto o koktelima, trebat će vam ginovi. U Hrvatskoj se trenutno proizvodi više od 40 ginova, no većina njih ne prodaje se u supermarketima. Među pouzdanim stranim brandovima najrašireniji je Bombay Saphire. Uz gin, toplo bismo preporučili suhi vermut. Martini Dry, koji se sastoji od gina i sasvim malo vermuta , idealan je prvi korak u vašem praktičnom učenju o koktelima.