“Mislim da Vlada radi najbolje što može, s obzirom na okolnosti i u Hrvatskoj i u svijetu,” rekao nam je danas Rudolf Štefan, vlasnik i chef šibenskog Pelegrinija, najboljeg hrvatskog restorana u zadnjih deset godina. “Naravno, sad sve ovisi o trajanju epidemije. Za našu je branšu najvažnije da ovo što prije prestane, i da počnemo raditi. Ako epidemija potraje predugo, bojim se da bismo svi mogli otići k vragu,” kaže gospodin Štefan.
Urednici Kulta Plave Kamenice jutros su o Vladinim novim mjerama razgovarali s više uglednih hrvatskih restoratera i hotelijera. Konsenzualna je ocjena da su mjere dobre. “Sad spavam puno lakše nego krajem veljače,” rekao nam je Kruno Kapetanović, vlasnik opatijskih hotela Navis (pet zvjezdica) i Villa Kapetanović (četiri zvjezdice). ”Vlada je ovim mjerama dovela ekonomiju u stanje hibernacije; nula prihoda i nula rashoda, i to je optimalno rješenje za ovu situaciju u kojoj mi fizički ne možemo raditi. Ove nam mjere omogućuju da preživimo dok se biznis ponovo ne pokrene. A mislim da ćemo i ove godine imati solidnu sezonu ako epidemija prestane do ljeta.
Prvo, Hrvati ove godine sigurno neće putovati u Tursku ili Grčku. Svi ostaju kod nas. Drugo, čisto sumnjam da će Austrijanci i Nijemci, s obzirom na sve što se upravo događa, pohrliti u Italiju, Francusku ili Španjolsku. Nekako mi je vjerojatnije da će doći u Istru. Mislim, dakle, da će Hrvatska imati dobru sezonu, barem do splitskog akvatorija. Jedino će se Dubrovnik naći u velikim problemima, jer zavisi o avionima i agencijskim alotmanima. No, načelno govoreći, ja sam optimist,” kaže vlasnik jednog od najboljih kvarnerskih hotela, koji drži kako novi set Vladinih mjera spada među najbolje u Europi.
Vlasnik Carpaccia Vlado Lisak također misli da su Vladine mjere okej, ali smatra kako je za restoranski biznis ovaj čas esencijalno da banke što prije puste kredite s državnim kolateralima. “Dakle, mi bez kredita ne možemo pokrenuti posao. Mi kredite trebamo odmah, da bismo platili zaposlene i dobavljače, i da bismo se pripremili za početak rada. Osim toga, tri mjeseca je prekratak rok. Restoranska industrija ne može ni početi dolaziti k sebi za manje od pola godine,” rekao nam je gospodin Lisak. Hotelijeri i restorateri s kojima smo danas razgovarali pozitivno gledaju na Vladine mjere, ali ispravno upozoravaju na faktor vremena, kad je riječ o trajanju epidemije, ali i o tempu dodjele kredita.