“Mi jedva čekamo da krenemo. Cijeli tim je ovdje, svi smo optimisti, i mislimo da se i u ovoj situaciji može raditi,” rekla nam je jutros Daniela Kramarić, vlasnica opatijskog Plavog podruma, jednog od najboljih hrvatskih restorana. ” Međutim, ne mogu reći kad ćemo se točno otvoriti. To zavisi od najmanje dva faktora,”objasnila je gospođa Kramarić.
“Prvo, mi ne možemo raditi dok se ne ukine zabrana putovanja među županijama. Naše je lokalno tržište premalo. Nama je neophodna sloboda kretanja unutar Hrvatske. To je prvi preduvjet da otvorimo. Drugi preduvjet su jasna pravila igre za restorane. Naša je terasa dovoljno velika pa bismo mogli poštovati razmak od dva metra među stolovima ako to bude uvjet, i svejedno primiti dovoljan broj gostiju. Maske za osoblje su isto nešto što se podrazumijeva. Međutim, još ne znamo hoćemo li morati koristiti pregrade od pleksiglasa, kako će točno funkcionirati naplata u cashu, do kad se navečer može raditi, hoće li se zaista za svaki stol morati otisnuti novi meniji… Prije nego što dobijemo službeno sve te upute, uopće ne možemo procijeniti kad ćemo otvoriti, i hoće li nam se isplatiti da otvorimo.”
Gospođa Kramarić osvrnula se na još dvije bitne činjenice. Vlasnica Plavog podruma drži da bi pravodobne rezervacije bitno olakšale restoranski posao u sadašnjim okolnostima. “Za nas je iznimno važno da dan ranije znamo koliko nam gostiju dolazi, kako bismo mogli organizirati nabavu svježe robe. Prije epidemije mogli smo kupovati naslijepo živu ribu i škampe za pedeset do sto ljudi, jer smo znali da će ljudi doći i bez rezervacija. Sada, kad nitko ne putuje, zaista bi nam pomogle pravodobne rezervacije, jer više ne možemo kupovati puno robe naslijepo.”
Gospođa Kramarić također upozorava kako je pogrešno očekivati da restorani smanje cijene: “Gledajte, poslovanje u vremenu epidemije vjerojatno će biti skuplje nego prije, zbog dodatnih uvjeta koje restoran mora ispuniti, za što će možda trebati povećati broj zaposlenih. A i prije smo radili s malim maržama.”
No, Daniela Kramarić, jedna od najboljih hrvatskih sommelierki, usprkos svemu ovom nije pesimistična: “Ja sam rođeni optimist. Svi ćemo morati raditi drukčije i još više. Morat ćemo se prilagoditi novim okolnostima. No, vjerujem da restorani mogu funkcionirati i u vrijeme epidemije. Upravo pripremamo par novih jela, i jedva čekam da počnemo.”