Austrijska vlada odobrila je ponovno otvaranje restorana i barova od 15. svibnja, hotela od 29. svibnja. I hrvatski restorani dobili su datum otvorenja, 11. svibnja, ali neki od najvažnijih hrvatskih restorana po svoj se prilici neće otvoriti na taj dan, jer Vlada nije objavila još nijednu preciznu uputu o organizaciji rada restorana po protuepidemijskim mjerama nakon karantene.
Mjere koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio za lokale koji su radili tijekom karantene, pokazale su se prilično nejasnima i nelogičnima i dovele su do teškog ispada Drćavnog inspektorata, koji su uglavnom bez opravdanja zatvorili tridesetak restorana. Vrlo je sporna i odluka da hotelski restorani smiju posluživati samo hotelske a ne i vanjske goste, jer bi mogla spriječiti otvaranje mnogih butik hotela koji žive od prometa u svojim restoranima. Neki od najboljih i najposjećenijih hrvatskih restorana rade upravo u hotelima.
Dok ugostitelji pokušavaju uvjeriti Vladu da do 11. svibnja donese konkretne i racionalne mjere za rad restorana, na internetu se dosta raspravlja o austrijskom primjeru, u kojemu je vlada očigledno uvažila stvarnost poslovanja restorana, od obveznog razmaka među stolovima od jednog metra, do tretmana gostiju koji smiju slobodno sjediti za stolovima u četvero, i dovesti djecu sa sobom (koja ne ulaze u tu kvotu). Autrija bi, smatraju ugostitelji, mogla biti model za druge zemlje. Prema pravilima koje je na press konferenciji objavila austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger, restorani će od 15 .svibnja raditi na ovaj način: