Paški gastrohotel Boškinac, koji je ove godine dobio Michelinovu zvjezdicu, otvara se 15. svibnja. Boškinčev restoran u novu, postepidemijsku sezonu, kreće maksimalno ambiciozno. “Iako smo od samih početaka njegovali lokalni pristup kuhanju, ove smo godine još radikalnije pristupili izboru glavnih sastojaka,” kaže Boris Šuljić, vlasnik Boškinca.
“Najvažniji nam je, naravno, degustacijski jelovnik, koji će se moći naručiti s pet ili osam sljedova. Riječ je o potpuno novom degustacijskom meniju, u kojem je svako jelo, svaki amuse bouche, svaki desert, i svaki element u petits fours izmijenjen u usporedbi s prošlom godinom. Naš chef Matija Bregeš koristit će najpotentnije sastojke s Paga, poput fermentirane skute, mišance, janjeće masti, dimljenog janjećeg srca, ribe na saur, ježinca, svježih lignji, divljeg kunića, koji je naša najdraža štetočina. Naravno, tu će biti i riba iz dnevnog ulova, janjetina, paški sirevi, povrće iz našeg vrta, » rekao nam je jučer gospodin Šuljić
Osim degustacijskog jelovnika, Boškinac za novu sezonu priprema i tri manja menija od tri slijeda, po nazivima Otok, More i Polje. Otok je mesni jelovnik, More riblji a Polje vegetarijanski. Ovi su meniji, prema Šuljićevim riječima, prilagođeni konzervativnoj publici. Nama se pak čini kako je sasvim logično da u sadašnjim, ekonomski neizvjesnim okolnostima Boškinac uvodi i kraće, jednostavnije menije; osobito je dobro što se kreće s vegetarijanskim jelovnikom.
Krajem mjeseca, 29. svibnja otvorit će se i Konoba Boškinac s nekoliko hladnih plata, četiri jela na žlicu, i četiri jela s gradela, dok će vrtni koktel bar početi s radom 6. lipnja. Ambiciozni Boškinčev pristup ovogodišnjoj sezoni važan je zbog dva razloga. Prvo, Boris Šuljić kao vrlo iskusni ugostitelj, ne bi pokretao cijelu ovu operacij da nije prilično uvjeren kako će gosti ipak doći, što je dobar znak i za Pag i za cijeli Jadran. Drugo,veseli nas što Boškinac u sadašnjim uvjetima nije spustio ljestvicu. Naprotiv, sadržaj degustacijskog jelovnika doima se zaista respektabilno.