Ministar turizma Gari Cappelli jučer je najavio da će Krizni stožer sutra na svojoj redovitoj medijskoj konfenrenciji objaviti mjere po kojima će restorani, barovi i kafići raditi nakon ponovnog otvaranja koje počinje 11. svibnja.
Cappelli tvrdi da mjere nisu ni izbliza restriktivne kako se spekuliralo, i da je Stožer u pregovorima “uzeo u obzir gotovo sve zahtjeve ugostitelja.” Na pitanje novinara znači li to da lokali neće morati raditi isključivo na terasama već i u unutarnjem prostoru, Cappelli je odgovorio “da, dijelom će moći raditi i unutra.”
Otkrio je i da neće biti obvezna rigorozna fizička zaštita “neće biti sve u pleksiglasu i ljudi neće raditi u skafanderima” ilustrirao je ministar turizma. Podsjetimo, među javnim zahtjevima ugostitelja bilo je da razmak među stolovima ne bude dva metra nego manji, da restorani koji rade unutar hotela smiju primati i nehotelske goste, da se omogući fleksibilnije i dulje radno vrijeme, dok gradske uprave razmišljaju o ustupanju dodatnih javnih površina ugostiteljima kako bi na njih mogli postaviti terase (Pula i Bjelovar već su ih ponudili besplatno).
Jedan od najvažnijih zahtjeva, čije uvažavanje će izravno utjecati na promet lokala nakon otvaranja, odnosi se na omogućavanje otvaranja unutarnjih prostora za goste, jer ako rade samo na terasama ugostitelji ionako poharani pandemijom u poptunosti ovise o vremenu.
Ministar turizma najavio je i da će hoteli i kampovi koji se otvaraju u ponedjeljak, raditi po nužnim protuepidemijskim mjerama koje neće biti suviše restriktivne, kao ni mjere na plažama. Koliko su argumenti ugostitelja zaista uspjeli doprijeti do Vlade i stožera, vidjet ćemo sutra.