Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jučer je na medijskoj konferenciji Kriznog stožera potvrdio najave ministra turizma da će ugostiteljski lokali od 11. svibnja moći raditi i u unutarnjem prostoru, ne samo na terasama. Stožer će pravila za rad ugostiteljskih lokala službeno objaviti sutra, a prema današnjim najavama, nakon višednevnih pregovorima s predstavnicima ugostitelja, odlučili su se za manje restriktivan model mjera.
Capak nije ulazio u detalje mjera, govoreći o radu u unutarnjim prostorima rekao je da će on biti moguć ali da će vlasnici dobiti posebne upute kako da rasporede stolove. Potvrdi li se da su Vlada i Stožer odabrali model sličniji austrijskom ili švedskom umjesto rigoroznih mjera o kojima se nagađalo, može se očekivati da se 15. svibnja otvori većina lokala koji budu mogli financirati otvorenje i kojima promet ne ovisi o ukidanju propusnica za kretanje među županijama.
Rad u unutarnjim prostorima vjerojatno je najvažniji zahtjev ugostitelja koji je Stožer uvažio, jer on direktno utječe na promet lokala nakon ponovnog otvaranja. Među najistaknutijim zahtjevima ugostitelja u javnosti bili su i onaj da samostalni restorani smješteni u hotelima smiju primati vanhotelske goste i da se omogući fleksibilnije radno vrijeme.