Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje sezona svježeg začinskog bilja. Dva genijalna deserta s bosiljkom, mentom i timijanom

deserti-zacinsko-bilje

Ulazimo u punu sezonu svježeg začinskog bilja. Tržnice, vrtovi i balkoni puni su mirisa bosiljka, mente, timijana, kopra. Začinsko bilje ne morate koristiti samo u kuhanju slanih jela, gotovo sve aromatično bilje može se koristiti u desertima. Sladoledima, kremama, pecivima, ali i u koktelima i osvježavajućim napicima. Donosimo dva klasična proljetna recepta koji fenomenalno dočaravaju proljeće i ljeto s bosiljkom, mentom i timijanom.

Panna cotta s bosiljkom

panna-cotta-bosiljak

Ovaj delikatni desert inspiriran je indijskim receptom, mlijekom infuziranim bosiljkom koji se djeci daje navečer prije spavanja.

Sastojci

  • 70 ml punomasnog mlijeka 
  • 2 mahune vanilije, odvojite sjemenke 
  • 1 limun, ribana korica 
  • 375 ml punomasnog slatkog vrhnja
    2 velike grančice bosiljka 
  • 1,5 listić želatine namočen u hladnoj vodi
  • 1 žlica šećera u prahu 

Mlijeko,  mahune vanilije, sjemenke vanilije, koricu limuna i polja vrhnja stavite u mali lonac i lagano zagrijavajte d10 minuta. Mora se reducirati za trećinu ali smiju se vidjeti samo sitni mjehurići. Ni slučajno ne smije zakuhati 

Uklonite s vatre, izvadite mahune vanilije pa umiješajte nasjeckani bosiljak i želatinu, miješajte dok se želatina ne otopi. Pustite da se malo ohladi, pa stavite u hladnjak. Povremeno miješajte dok se hladi. Dovoljno se zgusnulo kad mješavina ravnomjerno prekrije poleđinu žlice. 

Izvadite kremu iz hladnjaka i procijedite ili uklonite jedan po jedan list bosiljka. Ako ste totalni obožavatelj bosiljka, možete ostaviti listove u kremi. 

Preostalo slatko vrhnje umutite sa šećerom u prahu, miksajte dok ne dobijete čvrste vrhove pa pomiješajte s kremom. Stavite u kalupe, pokrijte i barem sat vremena hladite u hladnjaku.  

Prije posluživanja kalupe s pana cottom uronite u vruću vodu. Pokrijte tanjurićem na kojem ćete posluživati pa okrenite. Ukrasite s par listića bosiljka. Možete poslužiti s malo ljetnog voća, ovisno od sezoni. Od jagoda i borovnica preko bresaka, nektarina do smokvi.

Tart od jagoda i timijana s glazurom od mente

tart-jagoda-menta-timijan

Ova mirisna proljetna slastica spaja dvije arome začinskog bilja i zvijezdu svibnja, jagodu.

Za tijesto

  • 225 g brašna
  • 130 g šećera kristala 
  • 3g soli
  • 10 g timijana, svježi listići nasjeckani 
  • 120 g maslaca, omekšanog 
  • 2 jaja
  • 1 žumanjak

Za nadjev

  • 180 g jagoda, očišćenih, narezanih na ploške od 5mm 
  • 30 g šećera 
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 10 g mente, svježi listići nasjeckani 
  • sok 1 limuna

Za glazuru 

  • 130 g šećera
  • 1 cup sugar
  • 40 g vode
  • 4 grančice mente
  • 2 g ekstrakta mente 

Za slaganje

  • 1 bjelanjak 
  • demerara ili krupni šećer od trske za posipanje 

Tijesto

Umijesite tijesto. U multipraktiku kratko smiskajte brašno, šećer, sol, timijan i maslac. Dodajte jaja pa žumanjak, jedno po jedno, miksajući kratko između svakog dodavanja. Miksajte dok se jaja skroz ne uklope i ne dobijete grudasto tijesto dovoljno meko da možete raditi s njim.  

Tijesto izvadite iz multipraktika na pobrašnjenu površinu, malo promijesite i oblikujte spljošteni disk. Zamotajte u plastičnu foliju i hladite sat vremena. Tijesto možete čuvati u hladnjaku do tri dana.  

 Nadjev

Narezane jagode stavite u zdjelu, dodajte šećer, škrob, timijan i limunov sok pa protresite da se jagode ravnomjerno prekriju.

Glazura  

U malom loncu pomiješajte šećer i vodu. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, ne smije zakuhati. Pojačajte vatru na srednju i kuhajte dok se sirup ne zgusne dovoljno da prekriva poleđinu žlice, trebat će oko 5 minuta. Maknite s vatre. Dodajte ekstrakt mente i grančice mente. Procijedite. Ako vam ostane višak glazure, možete je čuvati u dobro zatvorenoj teglici u hladnjaku do dva tjedna.  

Slaganje

Rešetku u pećnici stavite na srednju poziciju i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini. Izrežite krug promjera 30-tak centimetara.  

U sredinu kruga složite jagode, ostavite prazno oko 2,5 centimetra od ruba. Savijte rub tijesta prema sredini tako da napravi falde.  Premažite umućenim jajetom i pospite s malo demerare. 

Pecite oko 30 minuta ili dok ne dobijete čvrste rubove. Pustite da se malo ohladi pa polijte s malo još tople glazure i poslužite.  

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Počinje sezona svježeg začinskog bilja. Dva genijalna deserta s bosiljkom, mentom i timijanom

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min