Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ruši se Zelengaj, jedan od restorana koji su desetljećima kompromitirali opatijski turizam

zelengaj

Novi list ovih je dana objavio kako je grad Opatija izdao suglasnost LRH, najvecoj lokalnoj turističkoj tvrtki, da sruši restoran Zelengaj. koji se nalazi na glavnoj opatijskoj ulici. Premda nas naravno ne veseli kad čujemo da se restorani zatvaraju, a pogotovo fizički uništavaju, odluka o rušenju Zelengaja dobra je vijest za opatijski turizam i gastronomiju. 

Zelengaj je, naime, dulje od trideset godina prilično teško kompromitirao opatijsku i kvarnersku turističku scenu. Radilo se o tipičnom tourist trapu kakvih je bezbroj svugdje po svijetu, od Santorinija do San Rema i od Pattaye do Kuta Beacha. Problem je, međutim, u tome što je, nitko ne zna kako i zašto, jednom davno Zelengaj proglašen najboljim restoranom u Hrvatskoj. Pa su njegove loše ugostiteljske prakse postale standard za velik dio opatijske i kvarnerske restoranske scene.

U Zelengaju smo prvi put jeli u 1985. ili 86.  Kao klincima, sve nam se činilo jako skupo, što naravno nije relevantno. Relevantno je, međutim, da se i danas sjećamo salate od rakovica prepune užegle majoneze, od koje smo se istu večer gadno  razboljeli. 

Zelengaj je u ono vrijeme glumio klasični riblji restoran. Kako smo prirodno i profesinalno znatiželjni, par dana kasnije skupili smo zadnji novac koji nam je preostao prije povratka u Zagreb, da još jednom provjerimo dojmove o Zelengaju. Te smo se večeri upoznali s fenomenalnim zelenim škampima. Naime, stari ili višekratno odmrzavani škampi mogu dobiti zelenosivu boju u predjelu glave. Baš su nam takve zelene škampe s trulim glavama servirali tijekom drugog posjeta Zelengaju.

U kasnijim je fazama Zelengaj mijenjao žanrove, da bi prije zatvaranja postao restoran opće prakse, koji je prodavao i ćevape i ribe i sve moguće paste i salate. Pogledamo li pažljivije opatijsku glavnu ulicu, većina zalogajnica i restorana i danas vodi takvu politiku, koja se svodi na hranjenje gostiju lošim sastojcima, i koja nema nikakve veze s ozbiljnijim ugostiteljstvom, a kamoli s gastronomijom.

Fizičko uklanjanje Zelengaja kao simboličnog primjera starinskog, prilično lošeg opatijskog i kvarnerskog ugostiteljstva, utoliko zaista nije loša vijest. A što bi trebalo biti modernije i bolje opatijsko  ugostitelstvo, suprotno Zelengaju i većine drugih lokala u centru grada? Tramerka, Zijavica ili Valle Losca dobri su primjeri.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Ruši se Zelengaj, jedan od restorana koji su desetljećima kompromitirali opatijski turizam

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min