Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IZVJEŠTAJ Ne popravi li mesna industrija svoje prakse i standarde, ova bi je pandemija mogla pokopati

mesna-industrija

Gotovo tri četvrtine najvećih svjetskih proizvođača mesa, peradi, ribe i mliječnih proizvoda, označeno je kao visoko rizično zbog nesposobnosti u sprečavanju izbijanja novih zoonotskih virusa (životinjskih virusa koji mogu prijeći na čovjeka). Navodi se to u izvještaju koji je 3. lipnja objavila FAIRR, globalna mreža ulagača koju podržavaju institucionalni ulagači. Izvještaj se bavi krizom koju je u mesnoj industriji izazvala pandemija korona virusa, razotkrivajući njene slabosti i loše prakse koje bi mogle predstavljati rizik za eventualne nove pandemije.

Kako prenosi Euractiv, izvještaj zaključuje da se cijeli sektor proizvodnje mesa teško nosi s ovom krizom. Štoviše, da bi kriza izazvana korona virusom “mogla biti slamka koja će slomiti kičmu cijeloj industriji”. Dodaje se kao je “intenzivna proizvodnja hrane životinjskog porijekla ozbiljan rizik za izbijanje i širenje budućih pandemija.”

Širenje korona virusa blokiralo je većinu tvornica mesa u Americi i Europskoj uniji, što je samo po sebi dovoljno da nanese ozbiljne štete sektoru. Tome treba dodati i podatke koji pokazuju da se korona virusa natprosječno širio među zaposlenicima klaonica, zbog vlage i hladnoće u pogonima i lančane organizacije rada koja olakšava prijenos virusa. FAIRR sastavlja Coller FAIRR Protein Producer Index kojim se mjeri otpornost globalnog prehrambenog lanca na buduće katastrofe, kako bi se ulagačima pomoglo u donošenju odluka.

Prema tom indeksu slažu Pandemijski poredak, koji se temelji na sedam kriterija koji se smatraju ključnima za prevenciju budućih pandemija zoonotskih virusa, od sigurnosti hrane i radnika preko uništenja šuma, upravljanja biološkom raznolikošću do brige za životinje i politike antibiotika.

Izvještaj pod naslovom Zaražena industrija upozorava ulagače da bi industrija mesa biti pod pojačanim nadzorom i regulativom jer će se u njoj morati uvesti novi sigurnosti protokoli protiv budućih pandemija.
“Potreban je monumentalni koordinirani zaokret u obuci o biološkoj sigurnosti i nadzoru, pogotovo na rastućim novim tržištima,” stoji u izvještaju, “Očekujte nove zakone i promjene na tržištu…Iz regulatorne perspektive, vidimo da reagirajući na pandemiju regulatori razmišljaju kako spriječiti ili umanjiti iduću krizu, u Europskoj uniji i SAD-u-“
Zbog razotkrivenih slabosti mesne industrije velike banke stoku su stavile na liste rizičnih ulaganja za iduću godinu, skupa s naftom. Loše prakse mesne industrije javnost kritizira godinama.

Kako je rekao osnivač FAIRRA Jeremy Coller, “industrija mesa je istodobno osjetljiva na pandemije i izaziva ih. To je ciklus samosabotaže koji uništava vrijednost i ugrožava živote…Da ne bi izazvala iduću pandemiju, ova industrija mora pojačati sada prelabave sigurnosne standarde podjednako za hranu i radnike, životinje koje drže u premalim prostorima i antibiotike koje previše troše. To će poremetiti opskrbne lance koji već pucaju pod ograničenjima prostora, vode i emisije ugljičnog dioksida.” Dio europskih političara tvrdi da je glavni problem u sprečavanju budućih pandemija naša pretjerana konzumacija hrane životinjskog porijekla, potražnja koja uvjetuje modele intenzivnog uzgoja stoke za industriju mesa. Nova EU strategija poljoprivrede Od polja do stola ublažila je svoj prvi dosta skeptičan stav prema mesu, ali je snažno podržala veganske alternative proizvodima životinjskog porijekla.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

IZVJEŠTAJ Ne popravi li mesna industrija svoje prakse i standarde, ova bi je pandemija mogla pokopati

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min