Prije četiri ili pet godina, vlasnik Nerice Jakša Krajančić i njegov enolog Igor Radovanović artikulirali su model modernog mladog pošipa: suhog, hrskavog, vrlo svježeg vina s laganim zelenim notama, ali s dovoljno jakim tijelom i aromatskom prepoznatljivošću koje su Nerici sačuvale jasan sortni i terroirski karakter.
Nerica je, podsjetimo, s berbom 2016. osvojila Decanterovih 95 bodova i zlatnu medalju na Svjetskim vinskim nagradama. Nericu iz 2019. prvi smo put probali u Dalmaciji par dana prije lockdowna. Bila je još pomalo sirova i mlada, i naglašeno svježa. Četiri mjeseca kasnije, ovo se vino prilično transformiralo. Zadržalo je svoju tipičnu hrskavu svježinu, ali je dobilo i lagani teksturalni sloj debljine i mišićavosti, koji nismo osjetili u prijašnjim berbama.
Što je svakako dobro, jer je riječ o južnjačkom vinu kod kojeg se podrazumijeva i snaga. S tim novim, dodatnim elementom, Nerica je postala primjer perfektnog pošipa koji ima baš sve: tipičnu aromatiku (makija, cvijeće, citrusi, dinje breskve) čvrstu strukturu, puno svježine, lagane primjese oraha i badema na okusu, mineralnost na aftertasteu i dovoljno moćno tijelo za svoje podneblje.
Uz to, nova je Nerica linearna: ne pati od problema šupljeg srednjeg nepca, tipičnog za više od devedeset posto hrvatskih vina. Nerica je s novom berbom potvrdila da je riječ o vjerojatno najvažnijem dalmatinskim široko dostupnom bijelom vinu unatrag desetak godina (Birin Grk često nije dostupan).
Gastropreporuka Ovaj se pošip zbog svježine može piti uz šparoge, grašak i bob; bijela riba, rakovi i sushi se podrazumijevaju. Ali, zbog kompleksne teksture mislimo da bi dobro išao uz elaborirana riblja jela od brancina na pari s đumbirom i lemongrassom, preko lista ili romba u kremastom umaku od vrganja, do klasičnog brudeta.