Sinoć oko devet navečer nad Rijekom su se nadvile dvije dugačke duge. Dolazimo u Opatiju desetljećima i zaista se ne sjećamo da smo iznad Rijeke vidjeli jednu veliku, fluorescentnu dugu a kamoli dvije koje su završavale visoko u oblacima. Nažalost, duge su brzo nestale, a iz oblaka se spustila krupna ljetna kiša koja nas je natjerala da se povučemo sa stola u prvom redu terase restorana Nobilion, s koje se vide cijela Rijeka i velik dio Kvarnera.
Nobilion je fine dining restoran luksuznog hotela Ikador u mjestu Ika, između Opatije i Lovrana. Kad smo ga lani posjetili hrana je bila tehnički korektna, ali bez jasnijeg rukopisa. Ove je godine Nobilion prerastao u jedno od ugodnih iznenađenja kvarnerske gastronomske scene.
Nobilion nudi pametno složeni degustacijski meni od sedam sljedova, s dosta ribe, prepelicom i janjetinom, i kratki ali veoma dobri a la carte. Naručili smo predjela Tuna 9, Riba-rak-školjka i kokota al forno kao glavno jelo. Tuna 9, napravljena s Kali tunom , spada u najzanimljivija jela od plavoperajne tune u Hrvatskoj. Devet kockica vrhunske sirove ribe poslužuje se s devet različitih, dobro pogođenih dodataka: jedna je kockica uvaljana u vlasac, druga u sezam, treća je obogaćena đumbirom, četvrta wasabijem… Tuna 9 dovoljan je razlog za odlazak na večeru u Nobilion.
Sirovi škampi, riba i jakovska kapica iz drugog predjela također su bili vrlo ukusni. Jako veliki kokot bio je precizno pečen i sočan a iz cijele zbirke vrhunskih ulja koja su nam donijeli ribu smo pokapali s malo Punta Cissane.
S karte deserata najviše nam se svidjela brutalna cigara od 85 postotne Valrhone. Čokoladne cigare prastari su štos, ali ova je zaista jako asocirala na duhan i pepeo pa se izvrsno složila sa zadimljenim Ardbegom.
Vinska karta sadrži skoro sva najvažnija istarska vina (ponestalo je Claijeva Svetog Jakova i Kozlovićeve Santa Lucije) a na čaše se toči i Ruinart Blanc de Blancs. Nobilion je naizgled jednostavan restoran visokog stila, s ozbiljno dobrim, elaboriranim kuhanjem i jako finim sastojcima.