Kvarner je ove godine, uz Istru, najvažnija hrvatska turistička destinacija. Kvarnerski restorani kao da su se cijelu zimu pripremali za takav, još lani posve nezamisliv scenarij, pa su neki do njih jako digli kvalitetu te pokazuju dosta inovativnosti. Također, kvarnerski su se restorani vrlo dobro prilagodili postkarantenskim uvjetima.
U ionako korektne cjenike dodali su još nekoliko jeftinijih, a opet solidnih opcija. Kvarnerska restoranska scena u ovom trenutku zaslužuje poštovanje. Na listi nema lošinjskog fine dining restorana Alfred Keller, jer se Alhambra, u kojoj se Alfred Keller nalazi, nažalost još nije otvorila.
Uobičajeni šampion kvarnerskih restorana zadržao je svoju nenadmašnu ponudu žive hrane iz mora, ali je dodao i menije koji predstavljaju odličnu vrijednost za novac, troslijedni meniji s čašom Coronicine Malvazije koštaju samo 150 kuna. Kad smo u svibnju posjetili Plavi podrum, koji je već onda bio solidno popunjen, vlasnica nam je rekla da većina gostiju naručuje puno skuplje stvari.
Draga di Lovrana upravo je u prijelaznom razdoblju. Chef Deni Srdoč odradit će sezonu, ali restoran tijekom ljeta preuzima chef konzultant Zdravko Tomšić. Budući da ne znamo ništa o novom usmjerenju restorana, koje je neizbježno uslijed odlaska vrlo autorskog chefa kao što je Srdoč, Dragu di Lovranu nismo mogli staviti na prvo mjesto, koje bi joj po logici zvjezdice svakako pripadalo.
Navis je u svoj uobičajeni repertoar sofisticirano pripremljene lokalne riblje hrane, ove godine dodao i vrlo lokalni sushi, koji se formom i stilom bitno razlikuje od svih drugih sushija u Hrvatskoj. Velike role punjene ribom ili šparogama, i zamotane u filee lista, zubaca ili neke druge ribe koja to jutro dopliva u kuhinju, veliko su osvježenje za kvarnersku restoransku scenu,
Matsunoki je spektakularni japanski restoran, s često briljantnim sushijem i sashimijem, i luksuznom vinskom listom. Nigiri s velikim škampima spada među najbolje stvari koje se mogu pojesti na Kvarneru.
Restoran Roberta Benzie mijenja definiciju konobe. Benzia je pojmu konobe dodao tehnički vrhunsko kuhanje I ne baš dugačku, ali izvrsno pogođenu vinsku kartu, s nekoliko briljantnih vina, od Drappierova Blanc de Blancsa do Grka Križ.
Nobilion je unatrag godinu danas drastično napredovao. Devet kockica Kali tune s devet različitih dodataka primjer su minucioznog i maštovitog rada u kuhinji, dok je izvrsno pečeni kokot primjer da se luksuzni hotelski restorani ne moraju oslanjati samo na šanpjera i škrpinu, nego i na svježu ribu s tržnice. Vinska lista vrlo je korektna.
Johnson je naš dugogodišnji favorit. Osim što radi gotovo isključivo sa živom ribom I škampima, u Johnsonu unatrag četiri ili pet godina puno preciznije I maštovitije kuhaju. Johnson je jedan od onih kvarnerskih restorana, koje u sezoni treba rezervirati danima unaprijed.
Rivica je, kao Johnson, klasični riblji restoran, koji poštuje prirodne sastojke. Unatrag četiri godine u Rivicu smo dolazili u razna godišnja doba, i u razna doba dana, redovito nenajavljeni. I uvijek smo izvrsno jeli.
Zijavica je prije par godina bila senzacionalna novost, a sada je fiksno, zaista obavezno mjesto na svakom kvarnerskom gastro itinereru. I Zijavica inzistira na svježini, a meni zavisi o robi koja se trenutno zatekne u restoranu. Mi smo u ponedjeljak naišli na izvrsnu pataraču i male žive trilje koje su se pretvorile u najbolji ceviche u Hrvatskoj. Posluga je vrlo stručna I ljubazna, dok bi se na vinskoj karti moglo dosta raditi.
Jist je i u nacionalnim okvirima neobično dobar steakhouse, s preciznim kuhanjem I efektnim prezentacijama. Ako se, dakle, želite odmoriti od ribe, u Jistu se možete baciti na ribeye, tomahawk, klasični biftek ili tartar biftek. Užitak je zajamčen.