Poreč je u zadnje dvije godne značajno podigao razinu restoranske i barske ponude. Otvorilo se nekoliko novih atraktivnih lokala, a oni stariji uglavnom su unaprijedili kuhanje, servis i vinske karte. Porečka gastro scena narasla je s otvaranjem luksuznijih hotela. Lani se otvorila Marea, prvi porečki five star resort, a upravo se gradi Pinea, još jedan veliki hotel koji će imati pet zvjezdica. Lani i ove godine godine obišli smo skoro sve važnije porečke restorane i barove Evo našeg abecednog vodiča kroz porečku pozornicu hrane i pića.
Bacchus je popularni vinski bar s trgovinom, koji uz dobar izbor vina (povezani su s vinarijom Rossi) i rakija, nudi niz popularnih jela; od pršuta, sira, sardona i bakalara do tartar bifteka. Bacchus je zadnjih godina uvijek pun, radi poslije ponoći, a cijene su umjerene.
Barolin se deklarira kao cheese and wine bar. izbor lokalnih vina dosta je zanimljiv i bazira se, razumljivo, na istarskim proizvođačima. Sirevi i pršut uglavnom su dobri, Bura je službeno Barolinovo craft pivo, što je također jako dobro. Atmosfera u baru, osobito u vrtu zaklonjenom od ceste, je neodoljiva. Barolin radi i kao trgovina, s vrlo dobrom ponudom vina i maslinovih ulja. Cijene su šire prihvatljive
Chilli Fusion lani je postao lokalna gastronomska senzacija. Zbog žestokog zelengo curryja s piletinom i sataya od piletine, autentičnima koliko to mogu biti u ovom dijelu Europe, pred malim lokalom stvarali su se redovi, a chef Vid Nikolić mogao je biti ponosan na još jedan konzultantski uspjeh. Ove se godine tajlandsko-malezijskom meniju pridružio i sushi. Premda gospodin Nikolić više ne sudjeluje u ovom inspirativnom projektu, pred Chilli Fusionom i dalje se stvaraju redovi, što govori o dobro pogođenom konceptu. Cijene su ugodno niske. Dvoje ljudi mogu se najesti za otprilike 200 kuna ili manje.
Divino je gastronomski bistro smješten ma samoj porečkoj rivi, u društvu također poznatih restorana Sv. Nikola i Spinnaker. Divino na svom meniju kombinira svježu ribu i školjke s trendovskim bistronomskim jelima poput crne juhe od sipe i boba ili foie gras s jagodama i s nizom tjestenina. Interijer je uređen pomalo egzotično, u gastrotainment stilu, dok terasa gleda na more. Vinska karta osim istarskih sadrži i više međunarodnih zanimljivih vina. Cijene su umjereno visoke; dobar riblji ručak s vinom višeg ranga platili smo oko tisuću kuna.
Garaž Bar atraktivan je lokal na samoj obali, ispod restorana Hrast. Garaž radi od jutra, kad priprema smoothije i frapee, do kasno navečer kad se na plaži piju kokteli. Interijer je zabavno uređen, prepun voća, začinskih trava iboca poznatih brendova alkoholnih pića..
Hrast je jedna od najstarijih restoranskih institucija cijele Poreštine. Ovaj je restoran, smješten na šetalištu od Maree prema centru Poreča, utemeljen još 1971. godine. U posljednje vrijeme Hrast se bavi modernom bistronomijom, s puno tjestenine na meniju, ali drži i svježu ribu. Terasa iznad mora s pogledom na grad jedna je od elegantnijih u Poreču. Cijene su umjereno visoke.
Ova jednostavna gostionica u prigradskom naselju, ne baš blizu mora, drži svježu ribu po smiješnim cijenama. Ondje smo došli na preporuku Milana Budinskog, glavnog enologa porečke Lagune i naletjeli smo na nekoliko riba koje su plivale još prethodne noći, i koje su nam sasvim korektno ispekli. Marina je zbog niskih cijena i dobre robe omiljeno okupljalište stranih turista koji redovito posjećuju Poreč.
Pentola je moderan, izvrsno uređen i brendiran restoran na plaži, u debelom hladu borove šume. Pentola peče vrlo dobre pizze, sami proizvode tjesteninu za klasične recepte s pastom i pripremaju velike salate, ali i velike komade mesa poput fiorentine. Izbor piva možda je najbolji u Poreču (Chimay, Sierra Nevada, Zmajsko) dok je vinska lista korektna. Pentola je izvrsno mjesto za opušteni ručak uz more. Cijene su široko prihvatljive, osim ako ne naručujete fiorentinu. No, fiorentina nigdje ne može biti jeftina.
Restoran Peterokutna kula, smješten na vrhu kule iz 15. stoljeća, spada među najatraktivnije restoranske prostore na Poreštini. S gornje terase vidi se cijeli grad, a iznad gostiju lete jata lastavica i čiopa koje rastjeruju galebovi. Temperatura je zbog vjetra nekoliko stupnjeva niža nego na gradskim ulicama. Kuhanje je kompetentno, na trenutke sofisticirano, a proizvodi vrlo dobri bilo da je riječ škampima ili o wagyu steakovima. Koroni usprkos, restoran je ovih dana pun, pa preporučujemo rezervacije. Cijene su umjereno visoke.
Spinnaker je gastronomski bistro visokog stila, smješten na porečkoj rivi s pogledom na more, i jahte vezane uz rivu. Spinnaker goste privlači preciznim i maštovitim korištenjem popularnih gastronomskih formata. Tuna se pretvara u tataki i tartar, brancin prolazi tretman aktivnim ugljenom pa se poslužuje s panna cottom od yuzua, rižoto se kuha s odležanom Acquerello rižom a hobotnica na kremi od povrća spada među najmekše koje smo ikad probali. Vinska karta, uz uobičajena mlada vina sadrži i nekoliko vrijednih zrelih malvazija poput Cattunarove Colline i Benvenutijeve Anno Domini. Cijene su umjereno visoke, što znači da dvoje ljudi mogu jako dobro večerati uz buteljku vrhunskog vina za 100 eura do tisuću kuna. Uz mlada vina ta cijena pada, a uzmete li degustacijski meni od šest sljedova bit će viša.
Sv. Nikola klasičan je riblji restoran,s izvrsnom živom ribom, i rakovima, i nešto mesa. Radi se o jednoj od najvažnijih porečkih restoranskih institucija. Sv. Nikola smješten je na rivi, ima veliku terasu, a iz blagovaonice na katu puca lijep pogled na susjedni otočić Sveti Nikola. Sv. Nikola spada među najreprezentativnije lokale na Poreštini. Cijene su umjereno visoke.
Na vrhu porečke Okrugle kule nalazi se kafić i koktel bar Torre Rotonda, već dvadesetak godina u vlasništvu iste obitelji. Okrugla kula podignuta je u 15. stoljeću baš kao i Peterokutna kula. Pogledi su fantastični, a vjetar osvježava goste koji se uspiju popeti uz prilično strme i glatke kamene stepenice. Torre Rotonda drži dvadesetak koktela, koje gosti entuzijastički ispijaju već od podneva, te ponešto dobrih lokalnih vina.
Tunaholic je vjerojatno najoriginalniji street food lokal u Istri, a i šire. Smješten u malom prostoru u strogom centru Poreča, Tunaholic ozbiljno dobru tunu, morskog psa, srdele i gavune stavlja u kontekst najpopularnijih međunarodnih street food formata poput burgera i fish and chipsa. Tunaholic je street food kakvog bi poželio svaki grad na Jadranu. Cijene su iznimno niske, ništa ne košta više od 55 kuna.
Ulixes je romantični restoran s tri blagovaonice smještene u kamenoj kući u povijesnom centru Poreča. Radi se o jednom od veterana porečke restoranske scene, koji je unatrag dvadesetak godina promijenio nekoliko gastronomskih usmjerenja. U posljednje vrijeme Ulixes je korektan riblji restoran s dosta svježe ribe, živim jastozima i solidnom vinskom kartom. Cijene su šire prihvatljive za kriterij svježe bijele ribe .
La Vecia Cantina vinski je bar smješten u spektakularnom ambijentu stare istarske sabornice, u desakraliziranoj crkvi izgrađenoj prije skoro 700 godina. Ponuda vina je korektna, cijene niske, no u Veciu Cantinu dolazi se zbog jedinstvenog, zaista veličanstvenog ambijenta.