Atimo je multiregionalni projekt Filipa Koletnika, slovenskog poslovnog čovjeka i entuzijastičkog zagovornika prirodnih vina. Gospodin Kostelnik u Istri proizvodi Atimo od malvazije, u Goriškim brdima Atimo od rebule, a u Južnoj bi Štajerskoj, s austrijske strane granice, trebao početi puniti Atimo od rizlinga. Lani nam je rekao kako se nada da će u dogledno vrijeme sva tri Atima biti otprilike istodobno na tržištu.
Istarski Atimo vinificira se u podrumu Brune Trapana, od grožđa četrdesetak godina starih loza iz južne Istre. Radi se o radikalnom vinu, koje macerira oko pola godine, pa se puni s talogom kvasaca, kao pjenušac prije degoržacije. Rezultat je vino boje soka od kruške, gusto, posve neprozirno ali zapravo jako elegantno.
Ovo je treća berba istarskog Atima koju smo probali i uvjerljivo najelegantnija dosad. Usprkos gustoći, kvascima i dugoj maceraciji, novi Atimo nema baš nikakve rubove: perfektno je zaokružen i izbalansiran. I uz to upravo ekscentrično svjež.
Prirodna vina katkad znaju biti teška; Atimo je toliko svjež da imate osjećaj kao da lebdi. Bouquet je dosta složen, s naglašenim primarnim voćnim aromama i s nešto kvasaca (manje no što bi se reklo po izgledu) dok na okusu kao i lani dominiraju kruške i marelice s nijansama citrusa i sasvim blagim dodirom malvazijine gorčine. Atimo iz 2018. originalno je i impresivno vino, koje zaslužuje minimalno 95 bodova.