U ljeto 2000. godine, 17. srpnja otvorena je Batelina, jedan od najvažnijih restorana u povijesti moderne hrvatske gastronomske scene. Batelina u Banjolama blizu Pule počela je kao mala nepretenciozna konoba, da bi početkom ovog desetljeća stekla kultni status i masovnu popularnost.
Prije sedam ili osam godina, poslije zatvaranja Marcellina i Valsabbiona a uoči dolaska Michelinovih zvjezdica, Batelina je bila vjerojatno najbolji hrvatski restoran kad je riječ o hrani, drugi su elementi nažalost zaostajali. Batelinin chef David Skoko koristio je neke od najkompliciranijih tehnika za obradu svježe ribe koje smo vidjeli u Hrvatskoj.
Skoko je, nadalje, među prvima u zemlji afirmirao važnost manje popularnih riba, načelo održivosti ribljeg fonda i ekološki pristup gastronomiji . Prije nekoliko godina pokušao se upustiti u gastronomsku verifikaciju svijeta jadranskih algi, od čega je nažalost odustao, premda su prvi rezultati bili izvrsni. David Skoko, koji je u Batelini postao celebrity chef s bezbroj profesionalnih i edukacijskih angažmana, jučer se u povodu dvadesetog rođendana Bateline na društvenim mrežama zahvalio svojim roditeljiam zaista dirljivom objavom.
Foto/@ribarevsin