Fondacija ElBulli koju je chef Ferran Adrià osnovao radi istraživanja, i sistematizacije znanja o hrani, najavila je novo izdanje u svom programu Bullipedia. U listopadu će objaviti enciklopediju rajčica. Knjiga će biti posvećena evoluciji rajčice kroz stoljeća, znanstvenim i kulinarskim znanjima o toj namirnici.
Španjolska je jedan od najvećih svjetskih proizvođača rajčica i drugi najveći u Europi, ali španjolske rajčice nisu cijenjene i brendirane kao talijanske. Proizvodnja rajčica jedan je od najproblematičnijih poljoprivrednih sektora. Osim što intenzivni uzgoj uništava okoliš, industrija je pod stalnim pritiskom legalnog i ilegalnog uvoza rajčica iz Kine koje se tamo masovno proizvode po standardima puno nižima od europskih.
Adrijina namjera s enciklopedijom rajčice je, među ostalim, osvijestiti važnost kvalitetne proizvodnje i održivosti. Zanimljivo, knjiga je nastala u partnerstvu sa Semillas Fitó, španjolskom multinacionalkom s tradicijom od 130 godina, jednim od vodećih svjetskih proizvođača sjemena i stručnjaka za genetski inženjering u poljoprivredi. “Naša povijest temelji se na specijalizaciji u razvoju sjemena, želimo informirati i educirati potrošače o rajčicama, plodu koji se puno koristi ali se često zanemaruju sve nijanse i mogućnosti koje nudi,” poručili su iz kompanije.