Evo kako uvjereni zagorski biodinamičar Tomislav Bolfan opisuje svoje novo i dosad najradikalnije vino, traminac Naturu iz 2017. godine: “Mislim da se može reći kako je to stopostotno prirodno, ekološko vino. Vino je maceriralo sedam dana. Napravljeno je s vlastitim kvascima, bez SO2, kroz cijelo vrijeme odležavanja u bačvi od 500 litara. Odležavalo je skoro tri godine, kako bismo izbjegli filtriranje. Punjeno je slobodnim padom. Dodano je samo 3 miligrama SO2 kod buteljiranja. Ukupni S02 je 27 miligrama. Dakle, može se bez industrije,” ponosno kaže gospodin Bolfan.
Čovjek ima razloga da bude ponosan. Ovaj traminac s 14 posto alkohola ima lijepu boju starog ali nekarameliziranog (pale and dry) konjaka. Gust je skoro kao med, premda je posve suh. Tekstura je još naglašeno uljasta a struktura čvrsta, što govori ne samo o taninima, nego i o soldinoj kiselini za ovo grožđe, koje inače nije sklono višim kiselinama.
Bolfanovu Natura poslije maceracije i dugog odležavanja zadržala je karakterističan miris ruža, po kojem baš svatko može prepoznati gewürztraminer. Ruže, liči i mango iskaču iz inače tercijarnog bouqueta, punog kardamoma, korijadera u prahu i korica sušenih citrusa. Na okusu je vino baš vinsko, sa začinskim nijansama i blagim elementima agruma, dok se na završetku osjeti lagana, ugodna gorčina.
Aftertaste, kao i kod svih dobrih vina takvog stila, traje minutama. Natura iz 2017. možda je najbolje, a svakako je najvažnije vino koje je Tomislav Bolfan dosad napravio, jer pokazuje da ni u Hrvatskoj prirodna vina ne moraju biti nezgrapna i neelegantna (što su već demonstrirali Tomci, Korak ili Križ).
Zanimljivo je da je Natura proizvedena iste godine kad i izvrsni Tomčev Traminac iz amfore, što ukazuje da u specifičnim klimatskim okolnostima Bregovita Hrvatska može funkcionirati kao sjajno podneblje za ovu plemenitu sortu. Bolfanova Natura vino je za snažna jela: sushi i sashimi od tune i jegulje, pečenu tunu, dobre crne tartufe, steakove i vrlo snažne sireve poput genijalnog starog kozjeg sira Stancije Kumparička.