Srce ljeta jedno je od najuzbudljivijih razdoblja za tržnice. Zagrebačke su tržnice doduše trenutno prazne zbog masovnog egzodusa na more, ali će se napuniti već sredinom idućeg tjedna.
Tržnice na moru sada su prepune, a njima treba dodati i bezbroj štandova uz lokalne ceste u Dalmaciji i Istri. I dok svi uživamo u bojama i mirisima rajčica i paprika, patlidžana i tikvica, bosiljka, ružmarina i lavande, smokava i bresaka, lubenica, dinja i grožđa, moramo znati da jedan ne baš mali dio robe na placu ne zaslužuje ni najmanju našu pažnju. Katkad je naprosto riječ o lošim proizvodima, a pokoji put o namjernim, organiziranim prevarama naivnih kupaca. Evo liste proizvoda koji zaista ne biste trebali kupovati na placu.
Maslinovo ulje jako je kompliciran i osjetljiv proizvod koji se brzo kvari. Maslinovom ulju potreban je hi tech pristup da bi iskazalo i zadržalo svoje glavne organolepticke značajke. Maslinovo ulje ne podnosi jako svjetlo ni vrućinu. Što znači da ćete na placu ili negdje uz cestu vjerojatno kupiti drugorazredno, često užeglo ulje. Maslinovo ulje slično je vinu; kupite bocu koja stoji u rashlađenom prostoru s precizno ispisanom etiketom.
Još do prije tjedan ili dva Kvatrić i Dolac bili su puni trešanja na kojima je pisalo kaštelanski hrušt, premda u Dalmaciji već dugo nema ni jedne trešnje. Radi se o uvoznom voću kupljenom na zelenoj tržnici, koje je zbog duljeg stajanja u hladnjačama izgubilo okus i miris, a koje prodavači namjerno lažno označavaju.
Tržnice istarskih gradova prepune su štandova s tartufatama, konzerviranim tartufima, uljima s aromom tartufa i drugim proizvodima koji zapravo vrijeđaju tartufe. Osim što su organoleptički grozni, mnogi od tih proizvoda potječu iz Kine, najvećeg svjetskog izvoznika tartufa, a samo se pakiraju u Istri.
Hrvatska je jedna od brojnih europskih zemalja u kojima postoji snažan mit o domaćim kobasicama, šunkama i slanini. Problem je u tome što kućni proizvođači suhog mesa ne znaju ništa o mikrobiologiji, pa vas lako mogu otrovati. Osobito po ovoj vrućini. Drugi je problem u njihovim recepturama, koje su uglavnom grozne. Stoga kad vam netko na placu ispod pulta pokuša prodati domaću salamu ili tablu špeka, preskočite osim ako baš dobro ne poznate prodavača/proizvođača.
Ovo je još gore nego suho meso. Destilacija alkohola užasno je složen proces koji se uči desetljećima. Domaće rakije, votke i vinjaci doslovno su pobile ili oslijepile desetke tisuća ljudi u istočnoj Europi zbog viška metanola. Ne postoji dobar amaterski proizvodjač alkoholnih pića: destilacija je ozbiljan posao s ne hobi iz dvorišta.