Mnogi hrvatski restorani radili su odlično poslije lockdowna. Pojedini restorani u centru Zagreba u lipnju su zarađivali više nego lani u istom mjesecu. Najbolji i najpopularniji istarski restorani u srpnju i početkom kolovoza bilježili su do 40 posto veće promete nego lani.
Na jugu, u srcu sezone, čak su i Nautika i 360 bili puni usprkos tome što Dubrovnik proživljava najgore turističko ljeto unatrag dvadesetak godina. Restorani na Kornatima i dalje izvrsno rade. Međutim, sve to vjerojatno neće biti dovoljno za mirnu jesen. Dapače, hrvatsku restoransku industriju čeka vjerojatno najteža jesen od 2009. godine. Evo zašto.
Prvo, svi su restorani izgubili vrlo mnogo novca tijekom lockdowna i u tjednima prije lockdowna kad je promet već dramatično pao, jer su se Hrvati u ono vrijeme bojali korone pa nisu htjeli izlaziti.
Drugo, zbog kratke sezone, od početka srpnja do sredine kolovoza, golema većina restorana na moru nije uspjela prikupiti uobičajenu sezonsku zalihu novca koja ih je držala kroz cijelu godinu.
Treće, restorani u Istri i na Kvarneru ostali su bez slovenskih, austrijskih i talijanskih gostiju, koji su ih redovito punili u posezoni. Zadrži li se Hrvatska dulje vrijeme na crvenim listama naših emitivnih tržišta, veliko je pitanje koliko će restorana u Istri i na Kvarneru raditi tijekom jeseni i zime. Ne mnogo, bojimo se.
Četvrto, zagrebački restorani, osobito oni veći s više od 60 mjesta, posebno su ugroženi zato što u gradu nema turista, ali nema ni velikih poslovnih ručkova. . Restorani u poslovnim kvartovima dodatno su oštećeni radom od kuće, jer se smanjio broj gostiju koji dolaze na lunchbreak.
Peto, kad se zbog ružnog vremena ne bude moglo sjediti na terasama, veliko je pitanje koliko će gostiju htjeti jesti u zatvorenom, zbog straha od korone. Šesto, kupovna moć sigurno će se smanjiti zbog ekonomske rize prouzročene epidemijom.
Svi ovi faktori mogli bi izazvati novi val restoranskih bankrota, ali i pokrenuti lanac neplaćanja prema dobavljačima. Ove jeseni, bojimo se, neće biti osobito ugodno posjedovati i voditi restoran.