Usprkos najtežoj i najneobičnijoj godini za hrvatsku restoransku industriju od rata do danas, uredništvo Kulta Plave Kamenice odlučilo je da će i ove godine, posve istom procedurom kao i prethodnih godina, u prosincu izabrati Restoran i Chefa godine. Evo zašto.
Prvo, lockdownu i epidemiji usprkos, svi su najvažniji hrvatski restorani radili barem u jednom dijelu godine. Drugo, i u ovako kompliciranim okolnostima neki su restorani digli gastronomsku ljestvicu, dok su se mnogi kreativno prilagodili epidemijskoj stvarnosti. Treće, na sceni se pojavilo nekoliko važnih novih chefova i restorana; pojedini Michelinovi restorani promijenili su timove i glavne chefove, što sve utječe na kvalitativnu hijerhiju unutar hrvatske restoranske industrije.
I četvrto, domaća je restoranska scena u ovim kriznim uvjetima pokazala neobičnu vitalnost i izdržljivost, što zaista treba poštovati. Restoran godine i Chefa godine i ovaj će put birati isključivo profesionalci: kuhari, vlasnici i voditelji restorana i gastronomski novinari.