Kult Plave Kamenice u idućih će nekoliko mjeseci objavljivati klasifikacije hrvatskih vinogorja po sortama, recentnim berbama, najvažnijim vinarijama, najboljim vinima u pojedinoj berbi i najboljim vinima unatrag deset godina. Kriteriji za sva vinogorja i sorte ne mogu biti isti: za graševinu smo, primjerice, uzeli u obzir samo tri zadnje berbe jer starijih vina nema na tržištu, dok ćemo za plavac navesti značajke svih važnijih berbi do 2009. godine do danas, jer se plavci starijih godišta još uvijek dobro drže i nalaze se u prodaji.
Klasifikaciju počinjemo graševinom, najrasprostranjenijom hrvatskom sortom vinskog grožđa koja se, međutim, već dosta godina susreće s čitavim nizom problema. Evo najvažnijih.
Prvo, proizvođači graševine nisu uspjeli artikulirati zajednički marketinški nastup s jasnim porukama o kvaliteti i važnosti tog vina niti su se uspjeli nametnuti restoranskoj I hotelskoj industriji. Drugo, nema nikakvih internih kriterija kvalitete, pa se na tržištu, ne samo u supermarketima, nalazi vrlo mnogo loših vina: ne postoji vidljiva, prepoznatljiva oznaka koja bi odvajala dobra vina,od vrlo loših, razvodnjenih, tehnički neispravnih vina koja kompromitiraju sortu i brand.
Treće, čini se da većina proizvođača graševine ne zna kako dalje. Gotovo nitko se ne usudi krenuti u pravcu prirodnog uzgoja grožđa što je, međutim, imperativ vremena iz čitavog niza razloga, od ekoloških preko kvalitativnih do komercijalnih. Usprkos svemu tome, graševina iz godine u godinu daje određeni broj izvrsnih vina, koja dobivaju relevantan međunarodna priznanja i redovito predstavljaju sjajnu vrijednost za novac.
Evo liste najvažnijih proizvođača graševine u Slavoniji i Podunavlju. Na listi nema Kutjeva, jer je Kutjevo svojom kampanjom za graševinu kao vino za gemište nanijelo tešku i trajnu štetu brandu slavonske graševine.
(zahvaljujemo Udruzi graševina Croatica na podacima).
Zima
Blaga zima sa snijegom. Rezidba počela na vrijeme i obavljena u roku. Nije bilo ekstremnih temperatura ni većih oborina.
Proljeće
Početak vegetacije u suhom i ugodnom okruženju. Zatim je nastupio izrazito kišni period. Cvatnja je prošla uglavnom nesmetano, u rekordnom roku.
Ljeto
Bobice se razvijaju uz dosta oborina. Sredinom ljeta nastupa suho razdoblje,pa su se stvorili uvjeti za nakupljanje šećera.
Jesen
Berba je krenula normalno, u dobrim uvjetima; fantastično suha i ugodna jesen na pojedinim je lokalitetima dala grožđe iznimne kakvoće.
Zima
Umjerene zimske temperature, mala količina oborina:Rezidba obavljena bez problema.
Proljeće
Normalan početak vegetacije, ali ekstremno puno kiše ometa cvatnju, pa su cvatnja i oplodnja kasnile.
Ljeto
Početkom ljeta duge jutarnje rose; toplo vrijeme, s dobrim rasporedom oborina. Budući da nije bilo suše, razvoj bobica tekao je nesmetano.
Jesen
Odlični uvjeti za berbu; toplo vrijeme s vrlo malo oborina; grožđe dozrijeva s veoma dobrim parametrima.
Neki od najvažnijih proizvođača i brendova još nisu došli na tržište, poput Mihaljeve Graševine ili Vrhunske graševine Iločkih podruma. Od vina koja smo probali, najbolji dojam zasad ostavljaju Krauthakerova Graševina Podgorje, Galićeva graševina i beljska Vrhunska graševina.
Iločki podrumi Vrhunska graševina, Mihalj Graševina, Krauthaker Mitrovac, Belje Vrhunska graševina, Galić Graševina, Sontacchi Graševina
Berba 2017. bila je najteža od 2014. do danas. Nije bilo mnogo zaista vrhunskih vina. Svakako se izdvaja Mihaljeva Graševina za koju se grožđe bralo kasnije pošto se vrijeme smirilo, te neobično herbalna Graševina Jasne Antunović. Beljska Vrhunska graševina, zahvaljujući mogućnosti selekcioniranja a grožđa i berbi koja je trajala više od mjesec dana, pokazala se standardno dobrom.