Okej, jasno je da ćemo uz pizzu ili ćevape naručiti točeni lager ili neki lakši ale. I tu, kako smo već bili konststirali, prestaje restoranska filozofija o pivu. U Hrvatskoj zaista nismo naišli na puno sommeliera ili konobara koji bi nam preporučili pivo, a osobito ne specifičan tip piva, uz bilo koje kompleksnije jelo.
Što je šteta, jer pivo može biti fenomenalan partner različitim gastronomskim žanrovima. Pivo, naravno, ne nadomješta vino. Pivo i vrhunsko kuhanje posebna su kategorija, u kojoj Hrvati nažalost baš i ne uživaju. Evo kratke liste preporuka za beer pairing, koja se temelji na pivimakoja se relativno lako mogu kupiti u Hrvatskoj.
Mnogi konoseri tvrde kako je Chimay Bleu presladak, pomalo kičast i općenito neukusno komercijalan. Chimay Bleu jest jako sladak i možda naglašeno alkoholan (oko 9 posto).
Međutim, Chimay Bleu toliko je bogat, moćan i trajan, (probali smo desetak godina stare uzorke) da se perfektno slaže sa steakovima, pašticadom, divljači, gusjim jetrima i desertima od crne čokolade i suhog voća
Orval je gotovo konsenzualno najbolje šire dostupno pivo na svijetu. Orval je suh kao barut, kremast kao Montrachet, gorko aromatičan s vrlo živahnom i čvrstom pjenom i s umjerenim alkoholom (oko 7 posto). Idealan je za sashimi, sushi, sirove škampe i kamenice. Orval je jedino pivo koje smo ikad probali koje može podnijeti čak i tartufe. Orval je Krug među pivima, samo što nije skup.
Još jedan belgijski klasik. Duvel je senzacionalno pivo s pjenom na kojoj. ako boca nije predugo stajala, doslovno možete odmarati kovsnicu od dvije kune ili jednog eura. Duvel je polusuh, s devet posto alkohola i s kompliciranim
nijansama sočnosti, svježine i kremastosti koje mu omogućuju da se izvrsno slaže s pečenom svinjetinom, vrhunskom piletinom, teletinom ispod peke, ali i skušama, lososom i srdelama.
Pozoj je opako gorko pivo vitkog tijela, s puno alkohola. Njegova svježina i aromatičnna gorčina idu odlično uz lakše varijante sushija, klasični rižoto, tempuru, ali i plemenitu bijelu ribu na žaru. Pozoj je kompleksni sauvignon blanc u svijetu piva.
Ovo izvrsno pivo tri klasika hrvatskog crafta ujedinjuje gorčinu, snagu i kremoznost; čini nam se perfektnim uz jako začinjenu indijsku i tajlandsku kuhinju, ali i uz konvencionalna europska jela, poput Stroganoffa, teletine u umaku od vrganja i lisičica ili ekspertno pečenog pileta.