Područje Bregovite Hrvatske zemlja je bijelih vina. Ovaj niz vinogorja koji među ostalim obuhvaća Plešivicu, Međimurje i Zagorje, bilježi tek nekoliko doista ozbiljnih crnih vina poput Korakovih i Tomčevih crnih pinota. Stoga je sasvim neobično kada iz Bregovite Hrvatske stigne ambiciozno kompleksno crno vino. Još je neobičnije kad to vino dolazi iz Međimurja; jedino crno vino koje pamtimo iz Međimurja jest Viteško crno ugledne obitelji Lovrec.
Ovih se dana, međutim, na tržištu pojavio crni Cuvee iz 2015. godine obiteljske vinarije Jakopić. Jakopići iz Železne gore, koji se vinogradarstvom bave još od 1908. godine, visoki su nacionalni renome stekli zahvaljujući uspjesima na Decanterovim Svjetskim nagradama Godine 2017. Vinarija Jakopić osvojila je platinastu medalju za TBA Graševinu iz 2015. Radi se o izbornoj berbi prosušenih bobica. Godinu dana kasnije dobili su zlatnu medalju za još jedno slatko vino, Pušipel Prestige, opet iz 2015.godine
U to smo vrijeme počeli tražiti Jakopićeva vina po zagrebačkim restoranima; uglavnom smo nalazili na standardnu suhu graševinu, koja se pokazala jednom do najboljih u Bregovitoj Hrvatskoj. Jakopići bi se trebali više fokusirati na distribuciju. Zelendvor je jedan do rijetkih popularnih zagrebačkih restorana koji redovito nudi Jakopićeva vina.
I dok su Jakopićeva slatka vina uobičajeno izvrsna za kriterij visokih predikata kontinentalne Hrvatske (paradoks je da Hrvatska proizvodi fenomenalna slatka vina koja usprkos svjetskoj klasi nije lako prodati) crni Cuvee potpuna je novost.
Prvo, to je vino jako šarmantno. Ono je na nosu puno crnih bobica, s nešto šljiva, pečenih višanja i primjetnim začinskim elementima: papar iz syraha nadmeće se s cassisom iz cabernet sauvignona. Finalni je element merlot, koji Cuveeu osigurava stanovitu mekoću podatnost. Drugo, vino je uzorno svježe. Više od 6 grama kiselina Jakopićevom cuveeu jamči još desetak godina života. Treće, ovo vino srednjeg tijela elegantno je i balansirano; nema ozbiljnih rubova ni nezrelih tanina. Četvrto i možda najvažnije, cabernet sauvignon je 2015. kod Jakopića doista uspio dozreti.
Cabernet sauvignon grožđe je koje se u ovom dijelu svijeta ne snalazi baš najbolje. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u najvećem dijelu Slovenije uključujući čak i nek vinograde u toplim Brdima, kao i u golemom dijelu Austrije ne računajući Burgenland, cabernet sauvignon skoro uvijek miriše po zelenoj paprici, što je deskriptor koji dijeli sa svojim roditeljem sauvignon blancom. No, budimo realni, što će nam vegetalni, paprikasti cabernet? Darmagi, rekao bi Giovanni Gaja, koji srećom nije bio u pravu u svojoj procjeni sudbine cabernet sauvignona u Piemontu, o čemu svjedoči briljantni cabernet Darmagi Angela Gaje.
Jakopićev Cuvee prvo je vino iz Bregovite Hrvatske bazirano na cabernet sauvignonu koje se uistinu doima zrelo i koje ne miriše po zelenoj paprici. Riječ je o malim prinosima, ali i o odličnoj berbi, istoj onoj koja je Jakopićima dala dva Decanterova šampiona. Pitanje je kad će se ponovo poklopiti uvjeti da bi se u Međimurju proizvelo tako zanimljivo i prilično hedonističko crno vino, no u ovom Cuveeu se zaista može uživati. Osobito uz jela koja vole crna vina s više kiseline, poput pašticade, divljači, steakova s naglašenom intermuskularnom masnoćom ili vrlo zrelih sireva.