Počela je sezona bijelih tartufa, najdragocjenijeg gastronomskog sastojka koji raste u Hrvatskoj. Još je vjerojatno prerano za procjenu kvalitete ovogodišnjih tartufa: oni koje smo dosad probali bili su fino aromatični, ali još nedovoljno intenzivni. Dino Knežević, chef luksuznog hotela Ikador na Opatijskoj rivijeri, poslao nam je tri elaborirana recepta posvećena bijelim tartufima.
Sastojci
Postupak
Cvjetaču očistite i stavite kuhat s mlijekom i vodom. Capesante operite i očistite, malo ih posušite. Kuhanu cvjetaču začinite i smiksajte s maslacem i vrhnjem. Na maslinovom ulju ispecite capesante. Na tanjur stavite prvo kremu od cvjetače, na nju položite capesante i tanko rezani lardo crne svinje. Naribajte bijeli tartuf i ukrasite mikro biljem.
Sastojci
Za tijesto
Punjenje
Umak od bijelog tartufa
Postupak
Zamijesite domaće tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji 45 min. Za to vrijeme stavite pirjati korjenasto povrće i naribajte sir. Pirjano povrće podlijte s malo temeljca i rastopite sir. Miksajte štapnim mikserom i začinite. Nakon što je tijesto odstajalo razvucite ga i izrežiteu obliku jednakokračnog trokuta. Tjesteninu kuhajte vrlo kratko u slanoj vodi i naglo je ohladite u ledu. Nakon što je tjestenina ohlađena, pripremite punjenje; grubo iskosajte škampe i pomiješajte ih s ostalim sastojcima. Napunite tijesto i zarolajte u oblik kroasana.
Posluživanje
Zagrijte tjesteninu kratko na pari, zagrijte umak. Toplu tjesteninu složite na umak i ukrasite mikro biljem pa naribajte bijeli tartuf.
Za fudge
Sladoled od tartufa
Dekoracija
Postupak
Napravite fudge. Spojite šećer, glukozu i vrhnje za šlag u posudu i zagrijte do 113 °C. Otopite čokoladu i maslac i lagano utucite s prethodnim sastojcima. Stavite u kalup i pustite da se hladi 6 sati. Pripremite sladoled od tartufa. U posudu stavite sve sastojke i izradite mikserom. Prebacite u posudu za smrzavanje i smrznite.
Serviranje
Fudge izrežite u kocku 5×5 centimetara i oblikujte u kuglicu. Uvaljajte u tostirane listiće badema. Na bijeli tanjur servirajte krupno mrvljeni keks i do njega servirajte kuglicu fudgea. Keks prelijte coulisom od maline i na njega serviramo sladoled od tartufa. Ukrasite peta šećerom, jestivim cvijećem i listićima mente, a na sladoled naribajte malo bijelog tartufa.