Prije godinu dana pohvalili smo jedan nama dotad potpuno nepoznat ali zaista vrhunski gastronomski proizvod ekološkog OPG-a iz istočne Hrvatske. Ovih smo dana dobili pismo vlasnice tog OPG-a koja je tražila savjet; gdje da prodaje svoju robu a da zaista dobije novac.
Ovo kratko pismo prilično precizno opisuje probleme dobronamjernih i ambicioznih malih proizvođača koji su, usprkos brojnim također dobronsmjernim trgovinama domaćim delikatesama, de facto ostali bez sigurnog tržišta jer na sceni privatnih trgovina vlada uobičajeni kaos s plaćanjem.
“Budući sam, kao mnogi naši OPG-ovi imala puno loših iskustva s dućanima i njihovim načinom trgovanja, (ne)plaćanja i ostalog, zanima me kako pronaći ozbiljan, pošteni dućan u Zagrebu gdje mogu prodavati svoj proizvod. U ovim vremenima je teško naći poštene suradnike. Sad kad nema sajmova, teško je doći do lokacije na kojoj ljudima možemo prodavati našu robu. Budući da imamo permakulture i radimo proizvode van norme, bez kušanja i objašnjenja ljudi nas baš i ne mogu prepoznati,” sažeto je situaciju opisala gospođa koja nam se obratila.
Epidemijska kriza dodatno je zaoštrila financijsku situaciju malih proizvođača vrhunske robe, jer je korona de facto ukinula sajmove koji su imali važnu maloprodajnu ulogu. Pa se mali proizvođači nalaze pred jednako lošim opcijama: davati robu privatnim dućanima koji često ne mogu platiti, davati robu restoranima koji još češće ne mogu platiti (uz ponešto vrijednih iznimki) ili odustati od proizvodnje.