U Francuskoj je u 92. godini umro veliki chef Pierre Troisgros. Uz Paula Bocusea, Pierrea Troisgrosa smatra se utemeljiteljem nouvelle cuisine, revolucionarnog novog pristupa kuhanju koje je generacija mladih chefova 1950-tih uvela u Francuskoj.
Braća Pierre i Jean Troisgros u obiteljskom su restoranu u gradiću Roanne revolucionarizirali tradicionalna jela francuskog fine dininga. Restoran koji neprekidno radi od 1930-tih, od roditelja su preuzeli sredinom 50-tih i preimenovali ga u Les Frères Troigros, dvije godine nakon što su dobili prvu Michelinovu zvjezdicu.
L’équipage a le coeur lourd ce soir.
— Paul Bocuse – Le Restaurant Gastronomique (@PaulBocuse) September 23, 2020
Nous apprenons le décès du Chef Pierre Troisgros qui fut le compagnon de route de Monsieur Paul pendant 70 ans d’une amitié hors du commun.
Nous adressons nos sincères condoléances à toute la famille Troisgros et l’ensemble de ses proches. pic.twitter.com/SdDpIazwT3
Pierre Troisgros kuhao je klasična francuska jela, ali s laganim umacima, svježim namirnicama i s fokusom na sezone, što je za ono vrijeme bio radikalan pristup koji je utro put za nouvelle cuisine.
Restoran obitelji Troisgros, koji danas vode Pierreov sin Michel i unuci Cesar i Leo, već 52 godine ima tri Michelinove zvjezdice. Restoran je 2017. iz Roannea preselio desetak kilometara dalje, na imanje u selu Ouches.
Amblematsku figuru francuske kuhinje, Pierrea Troisgrosa smatraju stvarnim utemeljiteljem “najveće francuske gastronomske dinastije” kako Troisgrose nazivaju tamošnji mediji. “Pierre je utjelovljenje inovacije i prenošenja znanja kojima je prožeta kuhinja njegove obitelji,” izjavio je povodom Troisgrosove smrti glavni urednik Michelina Gwendal Poullennec.
Troisgrosov legendarni losos sa smrčcima, bezbroj puta kopiran i reinterpretiran, simbol je kuhinje velikog chefa, zorni primjer autentičnosti, individualnosti, ekologije i artizma koje su velikani nouvelle cuisine donijeli u kulturu i postavili novi sistem vrijednosti na kojemu se i danas razvija svjetska restoranska scena. Nakon odlaska Paula Bocusea, smrću Pierrea Troisgrosa gastronomija je izgubila još jednog od glavnih aktera tog herojskog doba.