Ovog se vikenda Instagram napunio prizorima posve neuobičajenima za rujan. Klaudio Ipša melje masline i buteljira mlada ulja. Uljara Vodnjan već par dana radi punom parom, a u njenim se maslinicima upravo bere leccino, rana i vrlo raširena sorta. Duilio Belić rekao nam je da će početkom tjedna odlučiti o početku berbe. Radi se vjerojatno o najranijoj berbi u povijesti istarskog maslinarstva. “Ovo je najranija berba otkad naša firma postoji,” rekli su nam u Uljari Vodnjan.
Naravno, teza o najranijoj berbi ne vrijedi za sve važne proizvođače: braća Chiavalon planiraju početi brati oko 5. listopada, što smatraju normalnim terminom. Laguna neće brati prije 15. listopada, dok se sam Ipša odlučio na ultraranu berbu, kako bi kalibrirao nove strojeve, prije “prave” berbe. Međutim, činjenica je da se masline u Istri beru i prerađuju već u rujnu; berba maslina spojila se, vjerojatno prvi put, s berbom grožđa.
U Uljari Vodnjan gdje radi Edi Družetić, veliki hrvatski maslinarski guru, prilično su nam argumenturano objasnili zašto su počeli brati već u devetom mjesecu. “Ljeto je bilo suho i vruće, a kasne ljetne i prve jesenske kiše pale su u pravo vrijeme. One su omogućile da ne dođe do zastoja u stvaranju ulja. Tako smo se našli u situaciji s dobrom vlagom tla i velikim brojem sunčanih dana, što je omogućilo da berba počne već u rujnu. Osim toga, naši maslinici bilježe vrlo dobar urod, pa je bilo logično da sada krenemo s berbom kako bismo cijelu berbu obavili unutar optimalnih tehnoloških rokova”.
U Uljari Vodnjan, koja stoji iza prestižnih brendova Salvela i Torčol, redovito se prerađuju i masline brojnih lokalnih uzgajivača i proizvođača. Nekoliko smo godina zaredom promatrali duge redove traktora s prikolicama prepunim maslina, kako stoje u redu za preradu pred povijesnom Uljarom u stogom centru tog pitoresknog gradića. Zbog ranog početka berbe Uljara Vodnjan odlučila je smanjiti cijene prerade za 20 posto, pa sada prerada kilograma maslina košta 1,20 kuna umjesto uobičajenih kunu i pol. U Uljari kažu da žele potaknuti maslinare da beru u idealnim rokovima, što često podrazumijeva niži randman ulja ; ova prijateljska cijena vrijedi do 18.listopada.
Ovogodišnja, iznimno rana berba maslina pokazat će, među ostalim, hoće li ulja iz 2020. biti samo ekstremno polifenolna, ili će postići onu lijepu zaokruženost i balans svih potrebnih elemenata, što vrhunska istarska ulja svrstava među najbolja na svijetu.